14. 8. 2007

Čestný dvůr Exponetu - Poštovní muzeum Praha I.



RAKOUSKO 1851 - "MODRÝ MERKUR" >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0182/index0182a.htm
Osmdesátiblok Modrých Merkurů je největší známou dochovanou částí archu prvních novinových známek světa. Tyto známky, na nichž nebyla uvedena nominální hodnota (ta se rozlišovala jen podle jejich barvy), byly vydány 1. ledna 1851 v Rakouském císařství. Byly určeny k úhradě sníženého poštovného za zaslání jednoho výtisku novin a používat je mohly jen oprávněné novinové administrace. Protože k vyplacení jednoho výtisku novin byla zapotřebí jen jedna známka v modré barvě, zachovaly se jejich pásky a větší bloky jen vzácně, a většinou jako razítkované. Neupotřebený 80-blok s původním lepem je však unikátem, a to doslova světového významu. Jako takový byl naposledy vystaven na Mezinárodní výstavě poštovních známek BRNO 2005, v zahraničí pak o rok dříve v rámci výstavy "100 světových filatelistických rarit" v Monaku (MonacoPhil 2004), v souvislosti se vstupem Poštovního muzea v Praze do prestižního Klubu světové filatelistické elity ("Club Monte-Carlo"). Poprvé je unikátní 80ti blok vystaven také elektronicky - na mezinárodní výstavě EXPONET.
English Invitation:
AUSTRIA 1851 - "BLUE MERCURY"The „Blue Mercury“ issue of January 1, 1851 was the world´s first newspaper stamp. This part sheet of 80 is one of the largest multiples existing and an important classic showpiece of Austria.
Poštovní muzeum v Praze vystavilo na Exponetu prozatím 3 špičkové exponáty. Jejich význam ve světové poštovní historii není zanedbatelný a proto s nimi seznámíme i v našem blogu - Exponet foru. Exponet forum totiž zdá se, navštěvuje ještě poněkud jiná cílová skupina čtenářů než tomu bylo doposud u elektronického magazínu "japhila". Ti z Vás, kteří o exponátu již ví a mají jej prostudovaný nám jistě malou duplicitu prominou.
Břetislav Janík

Klíčová slova: Postal, Poštovní, Museum, Praha, Prague, Modrý, Blue, Merkur, Mercury, Austria, Rakousko, 1851, newspaper, stamp, novinové, známky