26. 9. 2007

Dosílané poštovní zásilky


Pošta v předválečném Československu zajišťovala pro své klienty službu dosílání zásilek za adresátem, tzn. pokud nebyl adresát zastižen na adrese udané na zásilce a byla-li poště známa adresa nového, třeba i přechodného pobytu adresáta, doručila mu zásilku na tuto další adresu. Pokud byla tato zásilka řádně vyplacena, neúčtovala si pošta žádné další poplatky.

Situace však byla jiná, pokud:
1. Zásilka byla špatně vyplacena a vázlo na ní trestné porto; v tomto případě pošta učinila pokus o vybrání trestného porta (ve výši dvojnásobku chybějícího výplatného) od adresáta při každém doslání, třeba i na více adresách.
2. Zásilka byla dosílána do dalšího doručovacího okruhu; v tomto případě si pošta účtovala porto ve výši rozdílu mezi zaplaceným poštovným a potřebným pro doručení mimo doručovací okruh (např. v V. TO činila sazba za obyčejný dopis do 20g zaslaný v místě doručovacího okruhu poštovního úřadu 60h, mimo tento okruh 1 Kč; při doslání by pošta vybrala od adresáta rozdíl, tedy 40h).
3. Jednalo se o úřední zásilku, kdy jednoduché porto hradil adresát; v tomto případě pošta učinila pokus o vybrání porta od adresáta při každém doslání, třeba i na více adresách.
4. Šlo o novinovou zásilku; zde byla poštovními předpisy stanovena částka k vybrání 5h při doslání na jinou adresu. 5. Při dosílání byl změněn režim zásilky; např. doslání bylo provedeno spěšně, bylo nutno uhradit spěšnostní příplatek.

Při dosílání tak vznikla řada zajímavých zásilek, kdy obálky byly frankovány na různých poštách doplatními známkami, které byly následně zneplatňovány a znovu dosílány na další adresu. Je zajímavé sledovat, s jakou důsledností byly v té době poštovní zásilky doručovány.

Dosílané zásilky, zejména ty vícenásobně dosílané, nejsou příliš časté. V následujícím přinášíme ukázky celistvostí, které se vztahují k výše uvedeným bodům 3 až 5...

>>>>> Celý text
http://www.japhila.cz/2007/Exponet_forum008.htm

Na reprodukci: Dopis odeslaný z pošty Praha 29. 7. 1929 do Liberce, expresně dosláno z Liberce 29. 7. 1929 do Mladějova v Čechách. Frankovaný československou leteckou známkou 1 Kč emise II. letecké provizorium s horním okrajem použitou nouzově jako výplatní známka. Expresní poplatek uhrazen čs. známkou 1 Kč TGM.

Miroslav Štefek a Jan Kypast