4. 9. 2007

Jednorámové exponáty

Teď, když se na Exponetu objevil 1-rámový exponát „Volejbal – podávaný nevážně“ (moje chabé znalosti španělštiny mi bohužel nedovolily přijít té nevážnosti na kloub) >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0276/index0276a.htm , jsem si vzpomněl na nekonečné debaty vedené na každé výstavě známek. Na debaty o tom, co je a co není jednorámový exponát a který exponát splňuje kritéria, která stručně shrnu do pojmu „dostatečně úzké téma, vysoce specializovaná oblast“.
Na poslední výstavě v Hradci Králové jsme se s pár kolegy pokoušeli o přísné rozlišení, které z těchto exponátů jsou (podle našich laických názorů) dostatečně specializované a natolik úzce zaměřené, aby by je nebylo možné rozvinout na 5 či více rámů. Výsledek byl tristní – pouze 3 až 5 exponátů odpovídalo náplni této stále ještě experimentální třídy. Naprostá většina z celkových více než 20 exponátů neodpovídala zadání, povrchně zpracovávala širokou oblast anebo zvolené téma bylo natolik široké, že jej není možné prezentovat na pouhých 16 listech.
Nebylo by už na čase udělat pořádek i v této třídě? Dnes to opravdu vypadá tak, že takový exponát snadno sestaví i ten, kdo má málo materiálu a spíchne jej za dva večery. V podvědomí filatelistické veřejnosti začíná být zafixováno, že udělat „aspoň“ 1-rámový exponát není příliš obtížné a že tak lze relativně velmi snadno získat medaili. A to je rozhodně špatně, kvůli tomu třída 1-rámových exponátů určitě nebyla zakládaná.

Milan Černík