13. 10. 2007

Úloha Českého telekomunikačního úřadu v poštovnictví


Podmínky pro provozování poštovních služeb

Základní normou pro provozování poštovních služeb je zákon o poštovních službách č. 29/2000 Sb.
http://www.ctu.cz/1/download/Postovni_sluzby/zakon_29-2000_ZPSL_aktualni_zneni.pdf , ve znění zákona č. 517/2002 Sb., zákona č. 225/2003 Sb., zákona č. 501/2004 Sb., zákona č. 95/2005 Sb., zákona č. 413/2005 Sb., zákona č. 444/2005 Sb. a zákona č. 110/2007 Sb.
S účinností od 1. 4. 2005 je provozování poštovních služeb a zahraničních poštovních služeb samostatnou volnou živností (viz čl. I bod 2 a čl. II bod 5 nařízení vlády č. 100/2005 Sb. – http://www.ctu.cz/1/download/Postovni_sluzby/NVL_100_zivnosti.pdf . „Zahraniční poštovní službou“ se přitom podle zákona o poštovních službách rozumí služba, jejímž účelem je dodání v České republice, která se od běžné poštovní služby liší pouze tím, že její poskytnutí bylo sjednáno v zahraničí.
„LEGISLATIVNÍ ZMĚNY V OBLASTI POŠTOVNÍCH SLUŽEB
Dne 1. dubna 2005 nabývá účinnosti zákon č. 95/2005 Sb., kterým se mění zákon o poštovních službách a některé další zákony. K tomuto dni dochází k celé řadě zásadních změn v oblasti poštovních služeb.
Funkce regulačního úřadu, kterou až dosud vykonávalo Ministerstvo informatiky ČR, přechází na Český telekomunikační úřad. Současně se dosavadní pravomoci regulačního úřadu podstatně rozšiřují tak, aby odpovídaly požadavkům Evropské unie podle Směrnice 97/67/ES.
Nejdůležitějším úkolem Českého telekomunikačního úřadu je regulace podmínek, za nichž Česká pošta, s. p. poskytuje základní služby. Vyhláška o základních službách držitele poštovní licence č. 286/2004 Sb., jejímž prostřednictvím Ministerstvo informatiky ČR základní služby až dosud regulovalo, se ke dni 1. 4. 2005 zrušuje. Napříště si bude poštovní podmínky základních služeb stanovovat Česká pošta, s .p. sama; Český telekomunikační úřad bude s nimi pouze vyslovovat souhlas. Český telekomunikační úřad dále stanoví základní kvalitativní požadavky, jejichž splněním je podmíněno dosažení odpovídající kvality základních služeb.
Dalším úkolem Českého telekomunikačního úřadu je dohled na způsob, jakým Česká pošta, s. p. poskytuje základní služby. V rámci dohledu se Český telekomunikační úřad bude zabývat i podněty, s nimiž se na něj budou obracet zákazníci České pošty, s. p. Výsledky dohledu bude Český telekomunikační úřad jednou ročně zveřejňovat tak, aby s nimi byla seznámena širší veřejnost.
Český telekomunikační úřad bude rovněž zaujímat odborné stanovisko v těch případech, v nichž se spor mezi Českou poštou, s. p. a jejími zákazníky nepodaří vyřešit jiným způsobem. V neposlední řadě bude Český telekomunikační úřad dohlížet na to, aby byl respektován zákonný monopol České pošty, s.p.
Vydávání poštovních známek zůstává v kompetenci Ministerstva informatiky ČR. Na Český telekomunikační úřad však přechází vydávání Poštovního věstníku.
Změnou zákona o poštovních službách se nic nemění na platnosti poštovní licence, která byla České poště, s. p. pro období roku 2005 udělena rozhodnutím Ministerstva informatiky ČR. Řízení o udělení poštovní licence na období počínaje dnem 1. 1. 2006 však již bude vést Český telekomunikační úřad.
Součástí Českého telekomunikačního úřadu se k dnešnímu dni stává nově zřízený odbor regulace poštovních služeb.
Ing. David Stádník, v. r., předseda Českého telekomunikačního úřadu
Praha 18. března 2005“.
Možnost podnikání je omezena tím, že některé poštovní služby smí poskytovat výhradně jen jediný provozovatel – ten, který zajišťuje dostupnost nejdůležitějších poštovních služeb na celém území ČR (v současnosti je takovým provozovatelem Česká pošta, s.p.).
Výše uvedený monopol se vztahuje jen na vnitrostátní poštovní zásilky obsahující písemnosti, a to jen tehdy, jestliže je hmotnost poštovní zásilky nižší než 50 g a současně cena nižší než 18 Kč (viz nařízení vlády č. 512/2005 Sb.). Monopol se tedy nevztahuje na zásilky s hmotností alespoň 50 g, nebo na služby s cenou nejméně 18 Kč http://www.ctu.cz/1/download/Postovni_sluzby/NVL_512_monopol.pdf , a to i tehdy, jsou-li obsahem poštovních zásilek písemnosti. Monopol se nevztahuje ani na jakékoliv poštovní zásilky do zahraničí nebo ze zahraničí.
Další podrobnosti vyplývají ze zákona o poštovních službách.
Český telekomunikační úřad vydává „Poštovní věstník“
Poštovní věstník vydává Český telekomunikační úřad podle zákona č. 29/2000 Sb., o poštovních službách a o změně některých zákonů (zákon o poštovních službách), ve znění pozdějších předpisů.
Poštovní věstník je vydáván v papírové formě, zpravidla měsíčně. Toto znění je závazné.Poštovní věstník je též zveřejňován v elektronické formě na internetových stránkách Českého telekomunikačního úřadu. Obsahová náplň je v současné době zajišťována 2 státními subjekty - ČTÚ a MPO ČR (konkrétně):
1. Českým telekomunikačním úřadem, odborem regulace poštovních služeb – pod vedením Ing. Eduarda Prandstattera (náplň národního oborového regulátora pošty).
2. Vydavatelem českých poštovních známek – Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR – odborem poštovních služeb – pod vedením Ing. Jiřího Řeholy, pověřeného řízením odboru (náplň vydavatele poštovních známek ČR).
Od částky Poštovního věstníku 06/2006 je odpovědným redaktorem Ing. Břetislav Janík.
Informace o předplatném jsou k dispozici u České pošty, s.p., se sídlem v Praze 3, Olšanská 38/9, poštovní adresa: 225 99, Praha 025. Drobný prodej zajišťuje Česká pošta, s.p. OZ Dodavatelské a obchodní služby.
Elektronická verze Poštovního věstníku je k dispozici na webových stránkách Českého telekomunikačního úřadu – http://www.ctu.cz/ a současně průběžně na elektronickém magazínu Japhila – http://www.japhila.cz/index_cz.htm
Poštovní věstník bývá nesprávně zaměňován s „Věstníkem – Informace pro veřejnost“, který vydává Česká pošta, s.p. – viz http://www.cpost.cz/ (viz Věstníky).
Současným předsedou Rady Českého telekomunikačního úřadu je PhDr. Pavel Dvořák, CSc., členy jsou Bc. Michal Frankl,Ing. Jana Fürstová, Ing. Petr Štěpánek a Ing. Zdeněk Švrček ( http://www.ctu.cz/main.php?pageid=4 ).
Břetislav Janík