5. 11. 2007

Anketa: Vystavovat exponáty zemřelých?


To, čeho si velmi považujeme - vystavovat "historické" exponáty nebo exponáty již nežijících osobností, dokonce vystavovat exponáty dávno nežijících a tedy ani nic netušících vystavovatelů - Ano či Ne?

EXPONET je výjimečná výstava, není podle statutu FIP, FEPA apod., přesto je největší filatelistickou on line výstavou světa přitahující denně enormní zájem filatelistů z celého světa.

Respondenti mohli vybírat z více variant a proto součet nedává 100 procent. Přesto 97 % všech respondentů říká rozhodné Ano. Osm procent respondentů by navíc přivítalo souhlas rodiny zemřelého filatelisty. Dvacet tři procent říká také rozhodné Ano, ale již je mírně skeptická "Když se to povede...". Pouze 2 % (4 respondenti) zvolili Nevystavovat. Ale Proč?

Exponát je vrcholem sběratelovy činnosti. Ne každý sběratel má exponát, ne každy vystavovatel má úspěšný exponát. Proč neukázat názorně a metodicky jak exponát tvořit, jak jej co nejlépe vysbírat (vykoupit, zakoupit), poskládat a popsat, v soutěži s ostatními vyhrát...

Proberme názorný příklad: Jsme velmi rádi, že máme - např. 5 špičkových exponátů Čechoameričana Henry Hahna, jednoho z největších a nejúspěšnějších zahraničních sběratelů Československa. Kdyby nebylo Exponetu, jeho exponáty bychom už pravděpodobně nikdy neměli možnost vidět na nějaké světové, mezinárodní či národní výstavě. Stoprocentně víme, že zemřelý Henry Hahn by jej již nikdy na žádnou výstavu neposlal (jeho rodina pochopitelně s největší pravděpodobností také ne). Mnohé důvody jsou všeobecně známé a logické...

Exponet umožnil, abychom se s erudicí nevšedního a zaníceného sběratele a filatelisty Henry Hahna mohli i nadále seznamovat a vzácný materiál poměřovat s našimi možnostmi a výsledky vlastního sběratelství. Znalcům, publicistům, sběratelům, vystavovatelům, jurymanům ... potom nadále umožní porovnávat dostupný materiál v relativitě jeho nedostupnosti...

Možná se materiál z exponátů Henry Hahna někdy a někde objeví, to tam, ono jinde. To vyloučeno rozhodně není. Už to ale rozhodně nebude exponát Henry Hahna. Ten budete mít možnost i nadále studovat jen na Exponetu.

Osoba mezinárodní filatelistické persony Henry Hahna byla vybrána jako názorný příklad, Exponet takových příkladů přináší však desítky. Exponet Henry Hahnovi staví i po jeho skonu bustu filatelistické veleúspěšnosti a výjimečnosti i pro další generace filatelistů. Znáte jinou výstavu podobných parametrů?

Břetislav Janík