15. 11. 2007

Australani jurují EXPONET - Černík "Československo: Dvojité dopisnice..."


Nebývá obvyklé, abychom informovali o jurování českých exponátů nezávislou skupinou australských jurymanů. Ale - mezi"NÁRODNÍ SPOLEČNOST FILATELISTICKÝCH VYSTAVOVATELů" se rozhodla ve prospěch mezinárodních vystavovatelů a zejména těch australsko-pacifických, hodnotit konkrétní exponáty a vyučovat se na cizích chybách. Hodnocení se zůčastnili: Dingle Smith, Hans Karman (náš vystavovatel >>>>> "Australská privilegovaná pošta mezi léty 1830 - 1930" http://www.japhila.cz/hof/0072/index0072a.htm) a Ian Mc Mahon (také náš vystavovatel >>>>> "Sv. Pierré a Miquelon" http://www.japhila.cz/hof/0262/index0262a.htm). V hledáčku a "nelítostné kritice" byl poprvé Čech - Milan Černík "Československo: Dvojité dopisnice v poštovním pužití od roku 1918 do roku 1939" >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0001/index0001a.htm. Australané dali své hodnocení k široké publicitě a použití, viz "The PDF file of the journal with the assessment of your double cards is attached. You can use as much of the article as you wish, as long as you acknowledge the source. Hans Karman, Canberra, Australia".

Pořadatelé EXPONETU i Milan Černík o tom dopředu věděli, "neprotestovali" a výsledek je jistě ve prospěch všech - australských jurymanů, kteří mají konkrétně co hodnotit na pro ně neznámém materiálu, ve prospěch nejen australských vystavovatelů, kteří se poučili na "chybách jiných", ve prospěch Ing. Milana Černíka, který obdržel 128 vytištěných listů s vepsanými připomínkami mezinárodních jurymanů a ve prospěch EXPONETU, protože jemu mezinárodní "šrumec" kolem jeho stránek a exponátů mimořádně chutná.

Nebudeme hodnotit hodnotitele, mají právo na názor, jisté je, že středoevropan může některé připomínky vidět jinak, ale může se z nich také významně poučit a exponát pooopravit, doplnit, vycizelovat.

Neobvyklá ale velmi vítaná aktivita posunuje EXPONET někam, v co by si pořadatelé před 3 lety netroufali ani doufat. To je velmi dobře, že EXPONET může plnit i tuto mezinárodní roli pro výuku nové generace jurymanů a vystavovatelů, pro poučení stávajících. Budeme se snažit brzo předložit tento hodnotící materiál přeložený do češtiny, nicméně v této chvíli nabízíme přednostně čerstvý originál v angličtině >>>>> http://www.japhila.cz/pdf/NAPE_critique_cernik.pdf a celý magazín v plné kráse >>>>> http://www.japhila.cz/pdf/NAPE_Nov2007.pdf

Doufejme, že časem se podobná aktivita dostane i do náplně práce našich jurymanů. Berte prosíme tuto mimořádnou aktivitu filatelistů-protinožců jako vynikající příležitost mezinárodní konfrontace a ocenění EXPONET jako dostatečně reprezentativní mezinárodní filatelistické výstavy. Snad to bude povzbuzení i pro další vystavovatele, aby zpřístupnili své exponáty pro výstavu, která může mít v každou denní či noční chvíli nečekanou reflexi.

A na závěr - souhlasíme již dopředu s další spoluprácí, která bude pokračovat. Děkujeme, viz >>>>> http://www.japhila.cz/exponet/pictures/NAPE_Exponet.jpg

Břetislav Janík