17. 11. 2007

Věž Prazdroje: O plzeňském křtu vodárenské věže


Ve středu 3. října 2007 vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR ve spolupráci s Českou poštou, s.p., příležitostnou poštovní známku v hodnotě 18 Kč. Byla na ní vyobrazena vodárenská věž Plzeňského Prazdroje. Autory známky jsou akademický malíř a grafik Jan Kavan a rytec a grafik Václav Fajt. Zároveň v ten den večer byl v Plzni slavnostně zahájen několikadenní kulturní festival „Pilsner Fest“. Vodárenská věž je pozoruhodnou národní technickou památkou, oslavující právě letos 100 let od vybudování. Jde o jeden ze symbolů nejen plzeňského pivovaru Prazdroj, ale i města Plzně. Jistě dostatečný důvod ke slavnostnímu přivítání této známky s plzeňským motivem.

Křtu předcházela odpolední autogramiáda známky v Galerii U andělíčka za účasti obou autorů známky. Pro podpis obou význačných českých tvůrců si přišlo přes 100 zájemců — sběratelů autogramů i řadových filatelistů. Organizátor, plzeňský klub filatelistů 03-13 pod vedením předsedy Josefa Kotka, připravil k události pamětní list a tak oba autoři museli zástupu zájemců věnovat několik set autogramů: A to ještě předtím podepsali pro pořádající Prazdroj na dvě stovky pamětních listů, určených pro pozvané slavnostní hosty zahajovacího večera „Pilsner Fest“. Byli mezi nimi představitelé města a kraje, poslanci PČR, podnikatelé a významní občané. Ti všichni pak po skončení slavnostního večera dostali na památku zasklený pamětní list jako miniaturní umělecké dílko.

I tuto slavnostní inauguraci české poštovní známky zajistil předseda KF 03-13 Plzeň. Nebylo to vůbec snadné. Plzeňský pivovar totiž patří skupině z Jihoafrické republiky. Mladí čeští zaměstnanci pivovaru, kteří zde působí v oblasti marketingu a vnějších komunikací, však zpočátku neměli o poštovní známce a jejím křtu potřebné povědomí. Přesto celou slavnost v rámci zahajovacího večera festivalu „Pilsner Fest“ pojali ve velkém stylu, technicky i organizačně, a s velkým úspěchem. Je nutno jim poděkovat za to, že v podnikatelském prostředí průmyslového podniku a mezi plzeňskou veřejností učinili hodně pro poznání české poštovní známky i filatelie.

Slavnostní večer s kulturním programem byl uspořádán v reprezentativním Červeném společenském sále Plzeňského Prazdroje od 20 hodin. Vedením podniku bylo pozváno 200 významných hostů včetně dvou desítek členů plzeňského klubu filatelistů. K vlastnímu křtu známky došlo o 21. hodině. Pořadatelé požádali předsedu Svazu českých filatelistů, aby poštovní známku a vlastní událost ve třech minutách uvedl. Přítomným jsem řekl následující: „Za SČF jsem potěšen, že v zahajovací den kulturního festivalu „Pilsner Fest“ mohu vyjádřit radost nad vydáním známky s plzeňským motivem v rámci série Technické památky, o kterou se přičinilo MPO ČR a Česká pošta. Vodárenská věž je charakteristickým symbolem Plzeňského Prazdroje i města Plzně. Jde o miniaturní umělecké dílo, které vytvořil akademický malíř a grafik Jan Kavan, profesor Střední výtvarné školy Václava Hollara v Praze. Rytecký přepis Kavanova návrhu provedl rytec a grafik Václav Fajt. Jsem spolu s vámi rád, že oba naši přední výtvarní umělci jsou mezi námi. Věřím, že známka s dnešním poštovním razítkem a sjejich podpisy na pamětním listu potěší všechny přítomné. Při své cestě do světa tak česká známka znovu připomene jak Plzeň, tak i světoznámý plzeňský Prazdroj a nalezne své místo ve sbírkách filatelistů. Přejme známce do vínku úspěšnou cestu do všech kontinentů.“.

Moderátor pak pozval na pódium primátora města Plzně a ředitele marketingu Plzeňského Prazdroje, kteří se připojili k oběma výtvarným umělcům a předsedovi SČF. Nad pódiem byla promítnuta zvětšenina známky a přítomní byli poučeni o postupu. Barevná zvětšenina známky v deskách, které třímal moderátor, bude pokřtěna tak, že každý postupně ze své sklenice načepovaného plzeňského moku sfoukne něco pivní pěny na známku. Byl to zábavný zážitek. Tak proběhl netradiční křest známky. I přítomní zástupci médií byli originalitou aktu udiveni. Já sám jsem byl tímto neotřelým postupem příjemně překvapen. Podobně originální způsob křtu emise „Zvony“ v roce 2005 zvolili pořadatelé KF SČF ve Žd‘áru nad Sázavou, kde známky byly uloženy v dřevěné dětské kolébce a starostové Žd‘áru a Havlíčkova Brodu je skropili kapkami šampaňského v přítomnosti autorů a tehdejšího ministra zemědělství ČR.

I takovéto způsoby prezentace české poštovní známky vzbuzují zájem nejširší veřejnosti a pomáhají informovat o filatelii.

Lumír Brendl, předseda SČF