17. 12. 2007

Anketa ke Sportonetu


Na filatelistickém blogu jsme Vám položili otázku, zda si myslíte, že Sport-O-Net'07 představuje novou éru filatelie. Proč jsme tuto otázku položili?

Odpověď je jednoduchá, Sport-O-Net'07 je první soutěžní výstava na světě, která byla uskutečněna pouze na internetu. Jakkoliv se to mohlo zdát neživoucí myšlenkou internetových nadšenců, Sport-O-Net'07 podle nás dokázal, že pořádat internetové výstavy je smysluplné i životaschopné a že jich určitě bude přibývat.

Podívejme se tedy jak jste hlasovali: Plných 57 % (72 hlasů) si myslí, že se jedná o převratnou věc ve filatelii a filatelistickém výstavnictví.

Plných 13 resolutních NE (10 %) si myslí, že určitě ne a 24 z Vás (19 %) si myslí, že spíše ne. Můžeme to tedy sečíst na 37 a nějakých 29 % respondentů, kteří internetovému výstavnictví nepřejí anebo alespoň nevěří. K těmto můžeme přidat ještě další skeptiky "Buďme s hodnocením opatrní" - 10 lidí (8 %). Celkem tedy 47 respondentů ze 125 hlasů.

A jsme u závěru: Více než polovina z Vás internetu věří a internetová výstava jej uspokojuje. Vezmeme-li v úvahu, že internetová výstava se dá uspořádat za zlomek nákladů výstavy fyzické, přičteme-li výhodu nemanipulace s exponátem a tím odstranění možnosti poškození či zcizení, přidáme-li libovolně dlouhé studium vybraného exponátu v čase, který si každáý zvolí, je těch výhod mnohem více. Samozřejmě odpadá společenský moment výstavy - kdy dochází k potřebnému scházení se s lidmi a kolegy stejného ražení.

Přesto, že nejsme příznivci zániku klasických filatelistických výstav, můžeme - anebo jen za sebe - mohu s jistotou potrvdit, že internetvé výstavnictví je přesně to, co si přeji, čemu budu napomáhat, co pomůžu rozvíjet a co je pro mě osobně "středobodem" zájmu o filatelii.

Všem respondentům děkujeme.
Břetislav Janík