27. 1. 2008

Exponáty propagující filatelii

Nová "třída" na Exponetu byla otevřena 27. ledna 2007. Její duhovní otec - Ing. Vladimír Muenzberger ji charakterizoval takto:

Většina "výstavních tříd" Exponetu kopíruje standardní členění exponátů užívané na klasických soutěžních výstavách a obsahuje mnoho vynikajících exponátů, které jsou výsledkem dlouholeté práce zkušených sběratelů a které také obdržely vysoká ocenění. Nevýhodou takovýchto, často velmi úzce specializovaných, exponátů může být jejich určitá nezáživnost či malá srozumitelnost pro laické návštěvníky. Ve třídě exponátů propagujících filatelii naopak chceme postupně představovat exponáty, které samy o sobě nemají šanci úspěšně se účastnit soutěžních částí výstav, ale které, jak doufáme, mohou být lépe srozumitelné laické sběratelské veřejnosti a možná mohou inspirovat i nové zájemce o filatelii k systematičtějšímu sbírání a prezentaci svých sbírek. Postupně bychom zde také chtěli uveřejnit i různé instruktážní "exponáty", které by pomáhaly začínajícím vystavovatelům "jak na to". Nehledejte proto v této třídě exponáty světové úrovně a odpusťte tvůrcům i případné drobné chybičky nedokonalého vypracování.

Prvním exponátem této třídy se stal jednorámový exponát Slováka Juliusa Píšy: Světová výstava poštovních známek PRAGA 1988 >>>>> http://www.japhila.cz/hof/0346/index0346a.htm

B. J.