4. 2. 2008

Nová pražská pošta

Dne 1. února byla otevřena v novostavbě ústředí ČSOB v Radlicích v Radlické ul. č. 150 příležitostná přepážka k připomenutí otevření nové pošty Praha 518. Na přepážce bylo k dipozici příležitostné razítko a samolepicí R-nálepky s běžným názvem pošty Praha 518. Přepážka byla umístěna v prostoru před vstupními turnikety, takže byla přístupná každému. Vlastní pošta, jejíž provoz bude zahájen až 7. února, však již nebude přístupná veřejnosti, ale jen pracovníkům vlastní ČSOB, kteří mají umožněn vstup do budovy. V provozu bude klasická sdružená přepážka s běžnými funkcemi, jako na každé jiné poště, jen s omezením okruhu zákazníků. Příležitostná přepážka měla k dispozici samolepicí R-nálepky (údajně jen pro ten jedinýden provozu) v běžném provozu bude k dispozici již systém Apost. Otevírací hodiny zatím zveřejněny nejsou, budou ale jistě přizpůsobeny potřebám provozu banky.

Nová pošta Praha 518 - mimochodem již 119. pošta v Praze - se omezením okruhu svých zákazníků přiřazuje k řadě podobných, které však byly po roce 1989 zrušeny. Připomeňme si, že pracovaly příkladně pošty Praha 61 v Ministerstvu národní obrany, Praha 05 v Ministerstvu dopravy, Praha 02 v Parlamentu, Praha 03 v SBČS, Praha 621 ve Vysoké škole politické při ÚV KSČ, v minulých letech měl svoji poštu i Senát, Zemský soud či Ministerstvo spojů. Nejde tedy o nic zcela neobvyklého.

Pošta je umístěna po pravé straně rozlehlé haly v přízemí budovy a nemá vlastní prostor pro zákazníky jak jsme tomu zvyklí u ostatních pošt. Zákazníci tedy přistupují k přepážce přímo v hale banky a v době uzavření je přímo před přepážky spuštěna kovová stahovací neprůhledná stěna. Zajímavostí je i skutečnost že přízemní hala s poštou je o dvě podlaží výše než vstupní prostor banky od stanice metra Radlická.

Jiří Kratochvíl