27. 2. 2008

Zapsané zásilky



Zapsané, také doporučené zásilky jsou ty poštovní zásilky, které jsou na základě požadavku odesílatele a za poplatek poštou zaevidovány. Může se jednat zejména o listovní zásilky (psaní, dopisnice, tiskopisy, obchodní papíry, vzorky zboží), balíkové a peněžní zásilky včetně cenných psaní jsou vždy zásilkami zapsanými, stejně jako příkazová psaní.
Doporučeně podané zásilce je přiděleno číslo, pod kterým je na poště zapsána v Přijímací knize doporučených zásilek, na zásilku je vylepena nálepka, tiskopis č. 2 dle Seznamu všeobecných tiskopisů poštovní, telegrafní a telefonní služby, na které je uvedena podací pošta a číslo, pod kterým je zásilka zapsána. Odesílatel obdrží potvrzení o podaní zásilky formou podacího lístku, tiskopis č. 5.

Doručení zapsané zásilky musí adresát potvrdit svým podpisem v doručovací knize, či na formuláři průvodky nebo poukázky. Jak vyplývá z výše uvedeného, doporučeně podanou zásilku je možno v průběhu přepravy i po doručení dohledat, neboť o podání i doručení zásilky je proveden záznam.
Doporučených listovních zásilek je známo řádově tisíce, ale nám je známá pouze jedna zapsaná listovní zásilka, na které je použita rekomandační nálepka z levého dolního rohu tiskového archu. Tato nálepka je použita včetně okraje, na kterém je vytištěno číslo tiskopisu a rok vydání:


Celý text >>>>> http://www.japhila.cz/2008/Exponet_forum009.htm

Na reprodukci: Tiskopis č. 13 „Rückschein – Zpáteční lístek“ vystavený na poště Hradec Králové 23. 4. 1919, zaslaný do Prahy. Potvrzený razítkem doručovací pošty Praha 26. 4. 1919 a razítkem adresáta Vojenské velitelství v Praze.

Miroslav Štefek a Jan Kypast