15. 4. 2008

Náhradní doklady za ztracené či zničené průvodky a poukázky


Během poštovní přepravy mohlo dojít ke ztrátě nebo ke zničení průvodních dokladů – balíkových průvodek nebo peněžních poukázek. Tuto situaci pošta řešila vydáním náhradních dokladů.
Náhradní balíková průvodka
Náhradní balíkové průvodky bylo možno vystavit jak k obyčejným balíkovým zásilkám, tak i k zásilkám s dobírkou. Provedení náhradních dokladů bylo obdobné jako u dokladů prvotních, k dispozici byly jednodílné tiskopisy a dvojdílné s dobírkou. Náhradní doklady vystavovala vždy dodací pošta.
Jednodílné náhradní balíkové průvodky byly vytištěny na tuhém papíru o rozměru cca 180x125 mm hnědé barvy (platí pro předběžné rakouské formuláře), nebo bílé či hnědé barvy (platí pro definitivní čs. formuláře). Přední strana měla tři části. Do střední části zapisovala dodací pošta údaje o podacím poštovním úřadu, číslo a hmotnost zásilky a adresu adresáta. V pravé části byl prostor pro zapsání případných poštovních poplatků a pro otisk denního razítka poštovního úřadu vystavujícího náhradní doklad. V levé části byly zapsány údaje o podací poště a parametrech zásilky a byl zde otisk razítka dodací pošty. Levá část sloužila jako ústřižek pro adresáta. Na přední stranu nebyly opětovně vylepovány výplatní známky, poplatky splatné při podání zásilky již byly jednou zaplaceny. (Ve sbírkách existují i náhradní balíkové průvodky s vylepenými výplatními známkami, v tomto případě se však jedná o nouzové použití náhradního dokladu místo prvotního dokladu, známé balíkové průvodky.) Zadní strana byla vyhrazena pro údaje pošty související s doručením zásilky a pro potvrzení převzetí zásilky adresátem. Na zadní stranu byly také vylepovány doplatní známky za poplatky související s doručením.
Dvoudílné náhradní balíkové dobírkové průvodky byly vytištěny na tuhém papíru o rozměru cca 180x250 mm hnědé barvy. Dolní díl tvořila náhradní balíková průvodka, horní díl náhradní poštovní dobírková poukázka. Oba díly byly odděleny perforací. Kompletní formulář je nám neznámý, předpokládáme, že dolní díl byl proveden analogicky s jednodílnou náhradní balíkovou průvodkou, horní díl je shodný s prvotním dokladem, horním dílem balíkové dobírkové průvodky. Na horní díl jsou také vylepovány výplatní známky jako poplatek za zaslání peněz za dobírku.
Miroslav Štefek a Jan Kypast