2. 9. 2008

Česká pošta: EXPONET – virtuální filatelistická „mega“-výstava

Virtuální svět známek - Exponet je zajímavou novinkou. Jde o stálou, otevřenou virtuální filatelistickou výstavu přístupnou na internetové adrese www.exponet.info. Žádná světová výstava neukáže všechny známky světa. Prostřednictvím Exponetu si můžete prohlédnout na počítačích i ty, které se na výstavu nedostaly. Za necelých pět let od vzniku projektu se podařilo vybudovat ojedinělou a neustále se rozvíjející databázi filatelistického materiálu z celého světa. Trvalý nárůst počtu exponátů i návštěvníků výstavy je dán základními principy, kterými jsou otevřenost, bezplatnost a nesoutěžní přístup.

Přestože exponáty umístěné na výstavě EXPONET mají podobu běžnou na výstavách pořádaných podle řádů Mezinárodní filatelistické federace (FIP), rozsah, způsob zpracování či kvalifikace nepodléhají žádnému omezení. Proto zde naleznete exponáty, které na světových filatelistických výstavách získaly nejvyšší ocenění, vedle těch, které filatelistická soutěžní kritéria nesplňují.

Exponáty jsou rozděleny do filatelistických tříd FIP a řazeny jsou podle jejich názvů. K dispozici je i abecední řazení podle jmen vystavovatelů a podle země původu. U některých jsou uvedeny i odkazy na související webové stránky.

Cílem výstavy EXPONET je rovněž archivace exponátů či jejich částí, jež se z jakýchkoli důvodů časem stanou nedostupnými. Na Světové výstavě poštovních známek PRAGA 2008 je návštěvníků k dispozici zvláštní stánek s řadou počítačů, na nichž se mohou s výstavou EXPONET snadno seznámit. Přítomni budou i její tvůrci a spolupracovníci, kteří ochotně odpoví na případné dotazy.

Další info >>>>>
http://www.cpost.cz/jetspeed/portal/?docid=31768&show_title=1&ksid=5&year_id=2008&show_path=0