24. 10. 2008

Vítězslav Houška: Mystérium Modrého Mauritia

Největším „tahákem“ právě skončené Světové výstavy poštovních známek PRAGA 2008 byla nesporně dvojice nejslavnějších známek světa – červený a modrý Mauritius –, zapůjčená sem královnou Alžbětou II. z britské královské sbírky. Filatelisté i ti, kdo se o známky jinak nezajímají, trpělivě stáli hodiny a hodiny ve frontě, aby je mohli alespoň na pár okamžiků spatřit. A není divu, o publicitu těchhle rarit se postaraly noviny a časopisy, televize i rádio, které neúnavně pátraly po každé podrobnosti a pak do detailu informovaly o jejich příletu, transportu z letiště, uložení v trezoru, instalaci v Průmyslovém paláci a s tím souvisejících bezpečnostních opatřeních. Mezi povrchními aktualitami se však objevily i zasvěcené články, věnující se jejich historii. Jeden z nich – z pera našeho bývalého šéfredaktora, který vyšel v časopisu Reflex – vám nyní (s laskavým souhlasem autora i Reflexu) v poněkud rozšířené podobě předkládáme. Vešel do historie i historek filatelie a snad i do přísloví. Vznikla domněnka, že je to nejvzácnější, nejcennější, nejkrásnější známka všech dob. Současnost však mýtům nepřeje, takže se jen znovu smutně dovídáme, že to bylo všechno poněkud jinak.

Především: úžasně vzácný není pouze proslulý mauritius modrý, nýbrž stejných pár milionů byste museli vyklopit i za mauritia červeného. Za druhé: modrý mauritius není nejvzácnější známkou světa; například unikát jednocentové známky Britské Guayany z roku 1858 je mnohem cennější. A za další: krásná známka to určitě není; portrét královny Viktorie (vlastně nápodoba první známky světa) je dosti nezdařilý; přísní posuzovatelé označují profil britské královny dokonce za karikaturu.

A přece – A přece je to filatelistický skvost. A krása nesmírná, která nepatří do říše bajek a podpovídek, nýbrž do živého organismu světové filatelie i do jejího Pantheonu. Ale chceme-li už přece jen bortit předsudky, prosím, teď máme možnost. Traduje se totiž, že filatelie je výhradně doménou mužů a že paním a dívkám příroda odepřela pochopení pro tuto speciální zálibu. Že je to mylný názor, dokládá například objev modrého i červeného mauritia pro filatelistickou veřejnost, u kterého na samém začátku stojí dvě ženy. Vlastně tři. K těm dvěma prvním dámám se za chvilku vrátíme, ale teď se podívejme na tu třetí, která se prý o první známky ostrova Mauritius velmi zasloužila...

Celý text >>>>> http://www.stamps.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=298&Itemid=68

Vítězslav Houška