31. 1. 2009

Gheto Lodž 1939 - 1945, Německá okupace Polska

Ghetto Lodž (Litzmannstadt) bylo v letech 1940-1945 jedním z největších židovských ghett na území tzv. Třetí říše. Sloužilo (stejně jako ghetta ve Varšavě a Krakově) jako mezistanice židovských občanů před deportací do vyhlazovacích táborů Kulmhof, Sobibor, Osvětim, Treblinka a Majdanek.

Základní kolekce (Svazek 1-19) byla vytvořena na základě znalostí a zkušenosti Eugena Ihle, který v ghettu také žil. Ostatní informace pocházejí z Lodže od Jerzy Tokara (prvotní sběratel) a Nachman Zonabenda, který zde byl internován a potom patřil k vyklizovacím jednotkám. Důležité informace poskytl také polský prokurátor Dr. P. Mnichowski, který vedl poválečné soudní procesy s nacistickým vedením ghetta. Bankovky a mince pocházejí ze sbírky Bulkiewieze.

Dalších 5 svazků představují dokumenty a materiály z dalších ghett v Polsku a 2 svazky dokumentů ghetta ve Varšavě. Níže je uveden seznam s obsahem jednotlivých svazků:

Svazek 1: GHETTO-zeměpis (mapy, fotografie a rané záznamy a dokumenty až do vytvoření ghetta);

Svazek 2: Vybudování poštovního oddělení ghetta, zkusmé otisky plánovaných (ale nerealizovaných) razítek („Aeltesten der Juden” a také množství formulářů

Svazky 3, 3a, 3b: MEZINÁRODNÍ POŠTOVNÍ PŘEPRAVA. Dokumenty z doby před uzavřením ghetta (1.5.1940), během poštovní uzávěry a také vnitřní pošta. Svazek 3 obsahuje původní dokument k přejmenování LODŽ na Litzmannstadt dne 11.4.1940 s razítky a originály podpisů šéfa NSDAP (Greiser) a prezidenta (Uebelhoer).

Svazek 4: dokumenty a doklady týkající se ekonomických otázek a administrativních záležitostí

Svazek 5: telegramy a balíky: Rodinné záležitosti, problematika dopravy a proclívání

Svazek 6-7: Peněžní a platební styk: dopisnice se žádostí o peníze, platby a potvrzení příjmu, také podací lístky

Svazek 8 + 8a-8d: encyklopedicky řazená sbírka cenzurních a zkušebních značek; razítka propouštěcí, šíselná, ve všech variantách: Freigabestpl., Ziffernstpl., pozastavovací, s ondřejským křížem, odesílací – vše na

Svazek 9: dokumentuje období 2. poštovní uzávěry (5.1.42 až 8.5.44) na poště z a do ghetta

Svazek 10: Dokumentuje období od zrušení 2. poštovní uzávěry 9.5.44) až do likvidace ghetta

Svazek 11: Vydání známek a celin Judenpost, včetně zkusmých tisků a kompletních archů; vše ověřeno BPP fotoatesty. Obsahuje celou řadu velmi vzácné kousků a rarit

Svazek 12: Peněžní poukázky (vydané Ghetto Post)Svazky 13-15: obsahuje bankovky a mince

Svazky 16-18: řada dokladů a dokumentů REICHS-AUTOBAHN-BAU (R.A.B.) LAGER, jako tábor nucených prací pro Židy v Lodži Svazek 19: Obsahuje sbírku přídělovýých lístků pro potravinářství, farmacii, oděvy, uhlí, koloniální zboží, atd.; 5 svazků "Ghett v Polsku" zahrnuje řadu ghett od "Belchatow" až po "Zelechow" - dokumenty a mapy 2 svazky "Varšavské ghetto“ obahují historické dokumenty všeho druhu


Závěrem lze shrnout, že sbírka obsahuje jedinečnou kolekci v širokém spektru, kterou se už podruhé nepodaří sestavit. Mezi nejvzácnější dokumenty patří doklady z období po ukončení provozu ghetta, doklady z pracovního nasazení, příchozí a odchozí telegramy, balíky ze zahraničí a celní doklady, zprávy typu „Jsem naživu“ z ghetta, zkusamé tisky místní tiskárny atd.

Kolekce byla vystavována v mnoha muzeích. Tato unikátní sbírka dokumentů z ghetta Litzmannstadt je největší a nejlepší svého druhu.


Vyvolávací cena: 270.000 eur

>>>>> http://www.japhila.cz/hof/0476/index0476a.htm

Milan Černík