13. 11. 2009

Philalux 2010



Ve dnech 1. až 4. července příštího roku se v hlavním městě lucemburského velkovévodství Luxemburku uskuteční prestižní evropská filatelistická výstava pod záštitou FEPA.

Není bez zajímavosti, že v průběhu výstavy Philalux 2010 dojde ke slavnostnímu křtu společných známek české a lucemburské pošty k 700. výročí nástupu Lucemburků na český trůn. Známka přináší kromě jiného hlavně portréty Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Slavnostní inaugurace známek bude 2. července 2010 v rámci tzv. "Českého dne". Jan Lucemburský je významnou postavou lucemburských dějin a společné státní uspořádání se těší v Lucembursku velké úctě, paměti národa a lucemburská strana se chystá na velkolepou oslavu těchto společných známek.

Soutěžní třídy Philaluxu jsou vypsány ve třídách Tradiční filatelie, Poštovní historie, Tematické filatelie, Jednorámových exponátů uvedených tříd, Mládeže a Literatury. Zájemci o vystavování se mohou přihlásit u místopředsedy SČF pro zahraniční styky - Ing. Víta Vaníčka na e-mailové adrese:
vit.vanicek@volny.cz

Specializovaná výstava je pořádaná Luxemburskou filatelistickou federací s podporou Luxemburské pošty. Patronát byl udělen Evropskou federací filatelistických asociací (FEPA) s uznáním Světové filatelistické federace (FIP).

http://www.philalux2010.lu/

B. J.