29. 3. 2010

Poštovní služebny s názvem DEPO

V poslední době se objevily mezi novými poštami služebny, které mají ve svém názvu slovo DEPO. Pošta 690 07 DEPO Břeclav 70 byla otevřena 1. 1. 2010 a pošta 350 07 DEPO Cheb 70 pracuje od 1. 3. 2010. Obrátil jsem se na orgány České pošty o vysvětlení co vlastně znamená to DEPO a proč mají obě součástí názvu číslici 70.
Z odpovědi ing Pavla Bobka vyjímám:

Depa vznikají jako centralizované jednotky v rámci logistické sítě České pošty, s.p., které zajišťují dodání v rámci svého atrakčního obvodu, včetně zpracování zásilek od „smluvních“ podavatelů České pošty.

Centralizace procesů dodání a podání je nutnou podmínkou pro zavádění nových technologií, které Česká pošta, s.p. v krátkodobém horizontu plánuje.

Název „Depo“ je určen právě takovýmto centralizovaným jednotkám. Je možno jej zaregistrovat i u konkurenčních logistických společností, které nejčastěji své vlastní jednotky (dodejny, překládkové body, aj.) nazývají „Depem“, nebo „Terminálem“. S Českými drahami nemá název žádnou spojitost ani vazbu, umístění obou Dep (Břeclav 70 a Cheb 70) v blízkosti drážní cesty je čistě náhodné.

Označení „70“ bylo vybráno z důvodu volného PSČ v číselné řadě celé České republiky, a bude sloužit pro další vznikající Depa k jejich jednoznačné identifikaci. Stejným způsobem bude označeno i Depo v Ústí nad Labem, jehož zřízení plánujeme na druhou polovinu letošního roku, a které nahradí stávající dodejnu Ústí nad Labem 50.

Věřím, že tato informace bude zajímat nejen filatelisty ale i další zájemce o historii našich pošt.

Jiří Kratochvíl