8. 6. 2011

Filatelie v hornictví

(přednáška pro pravidelný podzimní seminář 2009 Z dějin hornictví pořádaným NTM Praha)

s požadavkem na aktivní internetový prohlížeč Mozilla Firexon a vyhledávač např. Google

autor přednášky: Kolář Radoslav (filatelista a sběratel nerostů)

Filatelie v hornictví se uplatňuje v několika oblastech:
- jako příležitostná razítka, známky a obálky či korespond. lístky vydávané k výročím určitých těžebních objektů a hornických měst ale např. i pádů tektitů či meteoritů
- u příležitosti výstavních akcí (mineralogické burzy, výstavy známek, aj.)
- při konání významných geologických konferencí
- při životních výročí objevitelů např. nových nerostů nebo novátorů těžebních metod
- jako koníček pro filatelisty a propagační materiál pro mládež se zájmem o přírodu i v době studijního volna

Pro mládež se u nás v republice příliš nevykonalo (až v poslední době vytvořením internetového portálu EXPONET – bude rozvinuto dále). Aktivita závisela vždy na nadšení jednotlivých vyučujících, jakou formou podají svá vyučující témata a vybudí studenty k vyhledávání materiálu k rozšíření svých i školních sbírek.

V Československu pracovala filatelistická námětová skupina Geologie od roku 1976-1989 a vydala Zpravodaj č. 1-43 námětové sekce Geologie, hornictví a chemie, který byl distribuován jako neprodejně nepravidelně vycházející publikace pro vnitřní potřebu členů sekce pouze v tištěné formě. Známky byly různě katalogizovány dle Zumsteina, Yverta a Michela.
V 80. letech pracovala v Americe podobným způsobem společnost Noel Arbour.

Nyní k vydané literatuře: (budu text referátu max.zkracovat, aby zbyl čas na předvedení internetových stránek) jinak Vy na monitoru vidíte celý text, který bude i ve sborníku.

V Německu vyšla v roce 1938 Geologie auf Briefmarken – časopis Geologische Rundschau první část v čísle 29 str. 101-110 a (v roce 1941 druhá část v čísle 32 str. 196-197).

Ve Francii vyšla v roce 1988 dvojjazyčná brožura /francouzsko-anglická/ v nakladatelství Clerc Saint-Amand-Montrond s názvem:
- Le mond minéral vu par les timbres
- The world of minerále through postage stamps
- Svět minerálů na známkách cca 120 stran /přiložen katalogový soupis 1958-1986 - obsahuje již i ojedinělou první sérii vydaných známek s naším námětem v Kolumbii roku 1932/ zlato s hornickým znakem (mlátek a želízko) a brus smaragd.

Ve světě byly vydány i další jako např. Ecuador 1937 – rýžování zlata. U nás v Československu roku 1949 obálka se známkami ke Dni horníků a baníků. Roku 1950 obálka U příležitosti přejmenování dolu Nová jáma na důl Antonín Zápotocký v Orlové se známkami. Dále roku 1950 Slavnostní pozvánka s hornickými známkami Hornictví – povolání správných chlapců. Den přijetí hornických učňů panem presidentem republiky Lány 9.7.1950. Roku 1951 obálka s názvem Lánská akce s hornickými známkami a dále.

V Čechách vyšla v roce 1990 v nakladatelství Academia Praha kniha Kámen ve službách civilizace, kde na str. 220-228 je kapitola s názvem Kámen na známkách autor Kužvart Miloš.

V Rusku vyšla v roce 1996 brožura v nakladatelství Jaroslav - Geologičeskaja tematika ve filatelii včetně razítek a obálek k tématu – v azbuce/ autor B. F. Čurkin

V Itálii vyšla v roce 1998 publikace s anglickým textem v nakladatelství Litografia Felici Editore, Ospedaletto PI Italy s názvem I Minerali nei Francobolli (Minerály na známkách 1932-1996 ) cca 220 stran za účasti sponzora Societa Italiana di Mineralogia e Petrologia (speciál conditions for SIMP members) základ vytvořil O. Grubessi

V roce 1998 německé vydavatelství Briefmarken CALLIMICI Gmund/Ostin svoji činnost v němčině zveřejnilo vydáním volně prodejného nebarevného stručného přehledu přírodních námětů při svém 40. výročí činnosti 1958-1998 (40 Jahre 1958-1998 briefmarken der genzen Welt. /Schmetterlinge und Insekten, Fische und Muscheln, Vogel, Tiere, Pilze, Pflanzen, Fruchte, Blumen, Minerale. Orchideen, Prahistorische Tiere NEU: Wappen/. - (Motýli a Hmyz, Ryby a Mušle, Ptáci, Zvířata, Houby, Rostliny, Plody, Květiny, Minerály, Orchideje, Prehistorická zvířata a nově zařazeny Erby). I tento přehled však není kompletní. Známky jsou samozřejmě označeny dle německého vydavatele katalogu Michel (a Yvert). Takto jsou katalogově označeny známky i v většině tuzemských obchodů.

V Rusku vyšla v roce 2000 dvojjazyčná brožura /rusko-anglická/ v nakladatelství
Ocean Pictures LTD, Geoinfommark LTD Russsian Geological Society cca 500 stran s názvem: /Geologie ve filatelii – Philatelic geology/ autor textu V. I. Feldman a barevné reprodukce A. G. Katz.

V Německu vyšla v roce 2002 dvojjazyčná brožura /německo-anglická/ v nakladatelství Verlog Dr. Friedrich Pfeil – Mnichov s názvem: Trilobiti ve světové filatelii cca 150 stran.
Trilobiten welt weit (Die Welt der Dreilapper und ihr Spiegelbild in der Philatelie)
Trilobites world wide (The World of Trilobites and thein Reflection in Philately) v ceně 32 €.
Autoři: Hans Ulrich Ernst + Frank Rudolph (barevně jsou zde uvedeny i příležitostné obálky)
Nakladetelství Verlog připravuje k vydání podobné téma: Ammoniti a fosilní ryby
www.pfeil-verlag.de/07pala/d3_03r7.php

V Německu v roce 2002 v sborníku Veroff Museum fur Naturkunde Chemnitz číslo 25 strana 69-84 vyšel článek Montangeschifte als kulturelles Erbe auf postlischen Dokumenten der Werl.

Je předpoklad, že by mohla vyjít ve světě nějaká další brožura k 50-ti rokům (1958-2008) vydávání známek s nerosty v Evropě. Zatím však o žádné nevím.

S paleontologickými motivy (katalog vydaných známek) vydal tuzemský časopis Fauna a flora někdy koncem osmdesátých let.


U nás v Česku ještě v letech 1997-2007 v časopise Minerál vycházely články pod názvem Minerály na známkách /v populárně naučné formě – není to katalog/.

Nyní trochu rozšíříme dané téma.
Poštovní známky jsou řazeny chronologicky dle doby a místa vydání v celosvětově uznávaných katalozích:
Gibbons (postage stamps - anglický)
Michel (briefmarken - německý)
Yvert (timbres - francouzský)
Scot (americký)
WWF (čínský)
Zumstein (švýcarský)
U nás ve většině obchodů jsou známky katalogově označeny a řazeny dle Michela.

V Evropě pod heslem (europa cept) jsou pravidelně (i občasně ve světě) vyhlašovány konkrétní motivy pro nově vydávané poštovní známky. Pro rok 2009 bylo vyhlášeno evropské téma ASTRONOMIE, které se také částečně (vesmírnými tělesy) váže k našemu tématu. Pro rok 2010 je stanoveno např. evropské téma DĚTSKÉ KNIHY.
http://en.wikipedia.org/wiki/Europa_postage_stamp

Tak i v roce 1974 vyšlo plno poštovních známek s hornickými těžními věžemi, kdy byl evropský námět SKULPTURES. Pod tímto námětem si lze představit SOCHY monumentální lidská díla z různých materiálů. V roce 1986 byl námět ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, v roce 1999 PŘÍRODNÍ REZERVACE A PARKY a v roce 2001 námět VODA – poklad přírody.
Vyšel i článek dr. ing. Jiřího Schenka s názvem Bergbaumotive auf den Briefmarken der Welt im Jahre 1974 (Motiv těžba na poštovních známkách ve světě v roce 1974) uložený v knihovně NTM pod označením 175312/C12240 zveřejněným v německém časopise na stranách 32-47
Pohledem mezi položky 398-422 v (Bibliografii prací z dějin hornictví - do r. 1981.od Valerie Honzákové) je pod položkou 403, že do roku1981 prof. Schenk otiskl přinejmenším pouze jednu práci, týkající se hornictví a filatelie (zahraničí nepočítaje). Ta vlastní práce je v Ropravách NTM, sv. 49 Studie z dějin hornictví č. 2. Dále lze předpokládat, že cosi dalšího lze pravděpodobně nalézt v německém hornickém periodiku Anschitt.

Existuje i světová organizace Universal postal union (Světová poštovní unie), jenž najdeme pod heslem UPU a v:
http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Postal_Union
Tam pod rubrikou filatelie a dále námětová filatelie jsou některé náměty dle seznamu zemí.

Také organizace OSN vyhlašuje roční celosvětová témata (hledat pod heslem: osn rok za rokem) se kterými se mohou vydavatelé známek ztotožnit a vydat

Výhodou informačních multimedií jako je např. internet je rozšiřování informací širokému okolí.
http://stampmin.home.att.net/
Nyní si ukážeme názorné ukázky: (originál + překlad)
Takto pojala dané téma americká propagační společnost AFMS , která nejen již vydané známky na svých stránkách ukazuje ale i člení pod určité přírodní náměty: (v odkazech na další související stránky)


Geologie na poštovních známek (Andrzej Kozlowski, profesor geologie, Univerzita Varšava, Polsko)
- obsahuje různé přírodní útvary vč. fosilních rostlin, minerálů, prehistorických zvířat, dolů, jeskyní, vodopádů, vulkánů aj.
www.2-clicks-stamps.com

Nyní se podíváme co vše tyto americké stránky umí: (originál + překlad)
Známky jsou samozřejmě označeny dle amerického vydavatele katalogu Scott Tento systém je ještě podrobněji rozpracován a dá se otvírat nejen podle druhů minerálů ale i dle roku vydání a vlastní barvy minerálů. A to vše zatím bezplatně zdarma jako propagace kterou zřejmě hradí vydavatele filatelistických materiálů a podílí se i školství.

http://www.arge-bergbau-geowissenschaften.de/
postupně otvírat ve sloupci vlevo (originál + překlad) – jen stručný obsah nabídky. Tímto námětem se zabývá ještě německá skupina s názvem AR BEIT GRUPPE společenství, která si svoji činnost financuje sama a to formou ročních členských příspěvků (ve výši 40,-euro). Příspěvky používá k zaplacení tvorby ročních přehledů vydávaných materiálů (známek, razítek, příležitostných obálek, korespondenčních lístků a pozvánek) a na poštovné pro zasílání svým členům. (nyní sborník Gluckkamf) - Themen Bergbau, Erdöl, Erdgas, Geologie, Mineralogie, Pähistorie, Felszeichnungen, Spelaeologie, Palaentologie und Palaenthropologie)

www.exponet.info
Jako poslední novinkou je internetový portál EXPONET provozovaný od roku 2004 – trvalá virtuální filatelistická výstava (ryze český nápad celosvětového nadnárodního projektu na který si zatím nikdo jiný ve světě netroufl). Vlastní forma je naskenováním jednotlivých albových listů včetně doprovodného textu na dané téma. Na Exponet již zaslali svůj exponát vystavovatelé z 48 zemí a další vystavují svůj exponát anonymně. Je to zároveň i jediný veřejný archiv po tom, kdy jsou některé exponáty prodány nebo jinak změní majitele.
Exponet náš námět Filatelie v hornictví bohužel zatím neobsahuje.


Ukázka
Jsou tu v námětech dvě související témata:
- Jaderná energie/autor z Brazílie
- Mikrosvět – svět nejmenších rozměrů/Česko
A technické téma pro NTM - ZNAČKY AUTOMOBILOVÝCH VETERÁNŮ

Zhodnocení:
www.philatelico.com
Je pravdou, že se i jednotliví vydavatele snaží námětově zaujmout ale pořízení takového katalogu není žádnou levnou záležitostí (kolem 2 tisíc Kč).
Od roku 2003 se tuzemská společnost Philatelico.com zabývá objednáváním námětových katalogů vydávaných ve světě jako např. houby, mušle aj. Od roku 2007 se připojují i ostatní vydavatelé katalogů jako např. Michel s náměty ptáci, lodě a železnice. Jsou tu i jiné náměty ale to již se podíváte sami.

Samozřejmě uvítám všechny případné zájemce a podílníky na propagaci daného filatelistického námětu včetně aktuálnějších podkladů. Jak je vidět, tak je to stále otevřené téma, kde je co mapovat.
Jinak se obvykle (my zájemci) scházíme v neděli v Kulturním domě Barikádníků (Barča) v Praze 10 blízko stanice metra A Strašnická na pravidelných výměnných setkání filatelistů v době 7:30 - 10:00 hodin např. v 9 hod u pokladny se vstupným 10 Kč.


Autor přednášky: Kolář Radoslav (filatelista a sběratel nerostů)
Tel. 603 927 245 email:
radoslav.kolar@seznam.cz