17. 1. 2012

Novinky na virtuální výstavě EXPONET - prosinec 2011


EXPONET - prosinec 2011 - autor textu: PhDr. Josef Šolc  
Počet rámů na EXPONETU přesáhl čtyři tisíce!
Zařazením většiny exponátů z 1. česko-slovenské výstavy poštovních známek Vysoké Mýto 2011 přesáhl počet výstavních ploch na www.exponet.info číslici 4.000 (přesně jich tu v době psaní tohoto článku bylo 4.093).
Exponát 727 Azory a Madeira – celiny z období 1878-1931 vystavil Jaroslav Benkovský, ČR. Své první celiny vydalo Portugalsko 1. ledna 1878. Opatřeny přetiskem platily i na portugalském souostroví Azory a Madeira. Klasicky řešený pětirámový exponát zachycuje období do listopadu 1931, kdy platnost celin na sledovaném území skončila. Po pečlivé prohlídce tohoto pěkného exponátu divák pochopí, proč byly celiny na přelomu 19. a 20. století sbírány stejně náruživě jako známky.
Hry staršie jako Metuzalem. Od mýtov, bájí a legend k novodobým olympijským hrám po tretie obdobie vývoja MOV – po rok 1945. Autor exponátu 728 František Sopko, SR. Ukázka, jak je možno i pro tak oblíbené a zdánlivě již „vysbírané“ sportovní téma nacházet další, málo známý filatelistický materiál.
Exponát 729 Pilotované kosmické lety SSSR a Ruska, představil pražský filatelista Ivan Pechánek. Perfektně faktograficky zpracované libreto, množství poštou - i kosmickou -  prošlého materiálu, ukázka padělků razítek kosmodromu Bajkonur atd. V českém exponátu by se očekávalo zvýraznění postavy Vladimíra Remka jako prvního Evropana ve vesmíru plus našeho filatelistického materiálu k této mimořádné události.
Pretlač Pošta československá 1919 na známkach Rakúska od Petera Severína. Zařazeno pod číslem 730. Instruktivní, pečlivě sestavený exponát z rušných počátků naší známkové tvorby, za jehož poskytnutí Exponetu je třeba poděkovat. Obsahuje množství zajímavého a vzácného materiálu a právem byl ohodnocen jako nejlepší exponát premiérové části výstavy ve Vysokém Mýtě.
Číslo 731 - Hungary 1900-21, from the Hungarian empire to the Hungarian kingdom, vystavuje František Dusbábek z Českých Budějovic. Kompletní sbírka ze složitého období, kdy Maďarsko hledalo svou budoucí tvář mezi císařstvím, republikou a královstvím. Pro zájemce o Uhersko lepší než katalog.
V exponátu 732 zpracoval Ivo Beroun z Moravských Budějovic Československo 1945-53. Pětirámový exponát je ukázkou z obsáhlé studijní sbírky, ukončené měnovou reformou 1953.
Číslo 733 nese poetický název Na modrých vlnách. Ovšem hned podtitul Loďstvo Jeho Veličenstva v období I. svetovej vojny nás uvádí do reality – jde o obsáhlý a zajímavý exponát z lodních polních pošt. Autor Ladislav Fekete, Nitra.
Číslo 734 Silesia Orientale zkušeného sběratele Zdeňka Filípka z Břeclavi zachycuje vyčerpávajícím způsobem atmosféru okolo československo-polských příhraničních sporů v roce 1918 ve Východním Slezsku (Těšínsko), na Oravě a Spiši. Východní Slezsko = Silesia Orientale (odtud prý přetiskové iniciály SO)....