17. 1. 2012

Novinky na virtuální výstavě EXPONET - červenec 2011


EXPONET - červenec 2011 - autor textu: PhDr. Josef Šolc  
Novinky na virtuální výstavě EXPONET – červenec 2011 
Virtuální výstava poštovních známek EXPONET se opět rozrostla.
Nový exponát č. 688 německého filatelisty Stefana Petriuka Renesance–Year (Rok renesance) je ukázkou studijního zpracování jediné známky; v tomto případě polské výplatní 80 g, Mi. 822, s renesančními arkádami na nádvoří krakovského královského paláce Wawelu. V roce 1953 ji vyryl podle fotografie St. Kolowce švédský rytec polského původu, tehdy dvaatřicetiletý Czeslaw Slania. Především četné přetisky nominální hodnoty a dlouholeté používání dávají pro specializaci dostatek filatelisticky atraktivního materiálu.
Exponát č. 689 sestavil z analogických pohlednic (CM) Rui Carvalho Dias z Lisabonu a nazval Brazilian heritage by UNESCO – Brazilské dědictví pod patronací UNESCO. Pestrobarevný jednorámový exponát ze současných moderních pohlednic ukazuje historické a přírodní bohatství Brazílie, zapsané na prestižní listinu světové kulturní organizace. Ke zvýšení filatelistické hodnoty by mu prospělo zařazení více maximkaret, zhotovených ze starých podkladových pohlednic. Například s křesťanskými kostely, s vodopády Iguazú nebo s přírodními motivy (ptáci tukani) jsou takové pohlednice jistě k sehnání.
Výstižným historickým přehledem uvedl svoji sbírku Bavaria (č. 690) jihoafrický vystavovatel Emil Minaar. Všechna číslicová vydání, orážená razítky typu „mlýnské kolo“, i další materiály z doby králů Maxmiliána II. a Ludvíka II., princů–regentů Leopolda a Ludvíka i krále Ludvíka III., podrobně popsané, uspokojí i náročného diváka. Zvláštností jsou...
Více:  http://www.stamps.cz/novinky-na-exponetu/91-exponet-kat/422-201107expo
Zdroj: http://www.stamps.cz/
Exponet: http://www.exponet.info