16. 12. 2012

PMG: František Raušer "STROMY"

Ve středu minulého týdne, 5. 12. 2012 se uskutečnila vernisáž 136. výstavy Poštovní minigalerie, společného projektu Clubu gentlemanů Žižkov a České pošty, s.p., pošty Praha 33, který si klade za cíl oživit poštovní provozní prostory, kam lidé chodí podávat poštovní zásilky a poukázky, něčím výjimečným. Tentokrát to je výstava fotografií amatérského fotografa pana Františka Raušera s názvem "Stromy". Umístění výstavy do prostředí galerie na poště je přímo příznačné - pan František Raušer je "celoživotní" pošťák v důchodu, který v posledních měsících čelí nepřízni osudu na invalidním vozíku. Sám se nemohl těchto slavnostních chvil zúčastnit, a tak jej na vernisáži zastoupila jeho sestra, paní Marie Chábová, vedoucí oddělení Prodej známkové tvorby České pošty, u pošty pracující již neuvěřitelných 40 let, obětavá podporovatelka sběratelských a badatelských snah filatelistů.

Autor o svém koníčku říká: „Začátky mého pohledu na svět objektivem fotoaparátu se datují již od mých školních let. První fotoaparát „Ljubitěl“ vystřídaly „Zenit“ a středoformátová „Moskva“. Náměty se lišily a odvíjely od  možností zmiňovaných přístrojů - od fotografování značek zahraničních automobilů, přes dění okolo stavby chaty, či zachycování momentek ze sportovních aktivit. Toto období se tak prezentuje fotografií spíše reportážní a dokumentární. S nástupem do zaměstnání v roce 1966 jsem fotografování nahradil jinými zájmy, věnoval jsem se především hudbě a cestování. V pozdějších letech jsem se ale k němu opět vrátil, jedním z důvodů byla i potřeba vykompenzovat si náročnou práci v nepřetržitém provozu poštovní přepravy něčím příjemným a klidným. Pořídil jsem si nejprve „Canon 300“, později „Pentax 6 MZ“, obě zrcadlovky na kinofilm. V době pra  covního volna jsem tak začal znovu objevovat místa, která jsem poznal a navštívil v předešlých letech. Lákal mne hlavně klid a ticho a to jsem nalézal nejčastěji v lesních tišinách“".

Kolekce fotografií představuje zajímavé snímky stromů, jak je autor zachytil na svých dlouholetých oblíbených toulkách přírodou během různých ročních období. Z fotografií přímo čiší jeho velká láska k přírodě, ale i citlivé oko fotografa.

Účastníky vernisáže přivítal za Club gentlemanů Žižkov pan Tomáš Roubal, úvodní slovo k vystavovaným fotografiím pronesl prezident klubu pan Zdeněk Pavelka. Slavnostního přestřižení pásky se ujal autorův dvanáctiletý prasynovec Martin Berner. Nádherným hudebním zážitkem vernisáž obohatil kvintet souboru Pražský Ukulele Band s jeho uměleckým vedoucím Mário Císařem.

Přítomnosti paní Marie Chábové využili její kolegové z pracoviště, přátelé z Clubu gentlemanů Žižkov a filatelističtí přátelé a jako poděkování za její práci, přízeň a neúnavnou podporu filatelie i Poštovní minigalerie jí věnovali pamětní nepoštovní kovové razítko, které bylo navrženo a vyrobeno za ohromného přispění rytce pana Miloslava Bláhy. Razítko může být využito k pamětním otiskům, event. jako tzv. kašet na obálky a dopisnice (mimo poštovní známky). Má čtvercový tvar s okraji ve tvaru růžků poštovních známek, je na něm stylizovaný portrét paní Marie Chábové, texty "Mášo, díky!" a "40 LET U POŠTY", logo Poštovní minigalerie a datum vernisáže 5.12.2012. Razítko předal paní Marii Chábové za skupinu přátel Ing. Pravoslav Kukačka, jednatel Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15, Praha. Pro účastníky vernisáže byly připraveny kartičky s tímto kašetem s  e současným otiskem denního razítka pošty Praha 33 s motivem Kostela Nejsvětějšího Srdce Páně.
Fotografickou dokumentaci vernisáže zajišťoval Ing. Tomáš Chudoba, z jehož fotografií jsme vybrali a spolu s portrétem p. Františka Raušera a skenem dopisnice s pamětním kašetem přikládáme.
Výstavu můžete navštívit v pracovních dnech do 4. 1. 2013 v otevíracích hodinách pošty Praha 33, Přemyslovská 2, vchod z náměstí Jiřího z Poděbrad 17 (ve všedních dnech od 8 do 18 hod.).

Marie Chábová pohovořila o fotografické tvorbě svého bratra Františka Raušera

Účastníci vernisáže zcela zaplnili prostor pošty Praha 33

Zprávu podává účastník vernisáže
Ing. Pravoslav Kukačka, jednatel Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, 00-15, Praha