28. 1. 2013

Zemřel Oldřich Kulhánek (1940 - 2013)

Oldřich Kulhánek, akad. malíř, grafik a pedagog zemřel dnes brzo ráno ve věku 72 let. Velmi významný grafik se svérazným osudem a naprosto nezaměnitelným stylem, vytvořil stovky kreseb, grafik, exlibris, 40 poštovních známek a mj. i současnou kompletní řadu českých bankovek, které nám právem závidí celý svět.
Malíř, grafik a ilustrátor Oldřich Kulhánek se narodil 26. února 1940 v Praze. V roce 1964 Kulhánek absolvoval v kabinetu grafiky na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové u Karla Svolinského. První autorskou výstavu měl v roce 1968, do dnešní doby je jich několik desítek v tuzemsku i zahraničí, vystavoval i v Poštovním muzeu a naposledy vloni na autorské výstavě v Jilemnici, společně s Milošem Ondráčkem. Jeho dílo je uchováno ve všech prestižních muzeích a sbírkách celého světa.
V 70. letech si „vykreslil“ plný zákaz výstav a jakékoliv vydavatelské činnosti. Stalo se tak díky sérii grafik, která přinesla Kulhánkův pohled na stalinskou politiku, kterou upřímně nenáviděl. Byl souzen a odsouzen, přestože se i po letech nad tím dokázal pousmát. To, když osobně vyprávěl, jak se z „předmětů doličných“ – z jeho grafik, staly „předměty nenalezené“. Sami soudci, co jej za grafiky odsoudili, si je prý po zabavení všechny rozebrali.  Občas se mu podařilo dostat jednotlivá díla za železnou oponu – v roce 1971 (jako Ulrich Böhm) vystavoval v Norimberku „Hommage á Albrecht Dürer“. 
Z 80. let pocházejí Kulhánkovy slavné cykly Tváře a Ruce, grafické listy inspirované dílem vizionáře George Orwella nebo stylizované portréty historických osobností (Johannese Keplera, Tycha de Brahe či Rudolfa II.). 
Z kraje 90. let vytvořil Kulhánek návrhy nových českých bankovek. Podobu bankovek sice navrhl již v roce 1971, výběrem však neprošly za Kulhánkovu „protistátní grafickou činnost“.  Kulhánek také vytvořil řadu figurálních grafik (Ecce homo) a erotických námětů. Častým námětem jeho erotiky jsou mužské figury. Oldřich Kulhánek k tomu dodával, že nakreslit mužské tělo je daleko těžší již vzhledem k poptávce, která jde po tělu ženském.
Jeho kultovní série variací těl prostřelených šípem – sv. Šebestián, anebo Symetrie obezity – jsou dokladem, že figurální motivy jsou nejsilnějším autorovým tématem. V posledních letech pak vytvořil několik cyklů: Job, Parabola, Speciální dialog, Pád.
Oldřich Kulhánek kromě grafiky vytvořil na 250 ex libris. Na jeho kontě je však úctyhodných 40 poštovních známek. S jedinou výjimkou známky realizoval se svým oblíbeným ryteckým partnerem Milošem Ondráčkem. Tou výjimkou byl Wolfgang Mauer z berlínské Spolkové tiskárny cenin, který byl osloven Českou poštou, aby spolurealizoval původní záměr společného česko-německého vydání, které Německá pošta z časových důvodů musela odmítnout. Známá je například jeho dopisnice k výročí gymnastky Věry Čáslavské. Známkové tvorbě Oldřicha Kulhánka je věnována první souborná kniha o známkové tvorbě a současně velkorysá monografie karlovarského vydavatelství G-Design, kde je ve vysokém rozlišení prezentováno 37 poštovních známek tandemu Kulhánek-Ondráček. Komplexní monografie, v níž dominují čeští panovníci – králové a prezidenti. Poslední tři známky (38-40) vyšly anebo vyjdou po realizaci monografie: Zlatá Bula sicilská, George Orwell a Otto Wichterle (kterou odevzdal 24. ledna 2013).
Známkové tvorbě Oldřich Kulhánek věnoval pár let svého života, mimochodem i jako předseda poradní „Komise pro výtvarné řešení poštovních známek“ generálního ředitele České pošty, s.p.
Oldřich Kulhánek byl výrazným českým grafikem, kterému se podařilo stále znovu a znovu oslovovat diváky nejen v této zemi. Prostřednictvím díla zůstane trvalou součástí kulturního povědomí, zprostředkovatelem krásy a umění, Mistrem realistické kresby i snové fantazie, jedním z nejčinorodějších českých výtvarníků.
Oldřicha Kulhánka 28. ledna 2013 zradilo nemocné srdce. Z našich vzpomínek a zorného pole však tento člověk velkého umění a laskavého srdce již odejít nemůže.

V úctě a s lítostí
Břetislav Janík

Foto: Václav Beníšek