17. 1. 2013

Zemřel Otto Hornung (1920 - 2013)


Významný světový filatelista české národnosti, filatelistický novinář, vystavovatel, organizátor a filatelistický obchodník Otto Hornung se narodil v Ostravě, 10. září 1920, v rodině ostravského advokáta JUDr. Arnošta Hornunga a Aranky, roz. Krausz. Plynně mluvil češtinou, polštinou a němčinou. Německá okupace Československa (březen 1939) jej zastihla rovněž v rodné Ostravě. Brzy po anexi se mu podařilo, v přestrojení za pošťáka vlakové pošty, uprchnout přes Bohumín do Němci neobsazené části Polska. Z Polska se později dostal do Sovětského svazu a vstoupil do 1. čs. armádního sboru pod vedením Ludvíka Svobody. Po válce žil v Československu, po únorovém převratu emigroval a trvale se usadil v Londýně, ve Velké Británii, kde později žil s druhou manželkou čínské národnosti, paní Chyie - Chi-chi (Hornung). S tou zůstal až do své smrti, v anglickém Middlesexu.
Hornung v padesátých a šedesátých letech aktivně spolupracoval se Svazem československých filatelistů, v roce 1962 byl zakládajícím členem a dlouholetým předsedou Asociace filatelistických novinářů (AIJP), která vznikla v Praze při Světové výstavě poštovních známek PRAGA 1962 (na mojí přihlášce do AIJP, v roce 1968, je osobně podepsán jako jeden ze dvou nutných doporučitelů).
Otto Hornung napsal několik knih, byl pravidelným glosátorem světové filatelie v několika tištěných filatelistických magazínech, zejména v anglickém Gibbons Stamp Monthly. V Československu mu byla podnikem zahraničního obchodu (PZO) Artia vydána i "exportní" kniha o filatelii (byla přeložena do němčiny). Byl zakládajícím členem a tajemníkem Společnosti filatelistických obchodníků (PTS, Philatelic Trade Society) a organizátorem obchodních filatelistických veletrhů Stampex.
Byl také dlouholetým členem Československé filatelistické společnosti ve Velké Británii, Královské filatelistické společnosti v Londýně, Společnosti sběratelů orientálních známek (států asijské oblasti středního východu, tzv. "Orientu") v Londýně a v roce 1993 byl nominován i na Listinu světových vynikajících filatelistů (lidově zvanou "Otcové filatelie") - Roll of Distinguished Philatelists, která byla navržena Percy C. Bishopem již v roce 1919, původně k uctění památky filatelistických autorů (žurnalistů i spisovatelů). 
V neposlední řadě připomeňme, že byl aktivní i v časopisech Filatelie a Merkur. V roce 1999 propůjčil své jméno a filatelistickou kariéru novému směru filatelie - filatelistickému internetu, když se ochotně stal i jedním z podporovatelů a zakládajících členů redakční rady portálu Japhila, kde setrval po celou dobu on line vydávání v letech 1999-2013, byť se aktivně do on line psaní nezapojoval. 
Stal se také jedním z prvních anglických vystavovatelů, kteří byli ochotni uvěřit a svěřit svůj exponát na tehdy začínající on line výstavu EXPONET: v září 2005 poslal na CD svůj exponát Podkarpatská Rus (Zakarpatská Ukrajina)  (exponát č. 34, dnes jich je 800).
Kromě toho byl nositelem "bezpočtu" zlatých medailí ze světových výstav (vystavoval zejména Turecko a Podkarpatskou Rus).
Otto Hornung byl řádným členem exklusivního VIP Clubu de Monte Carlo, sdružujícího stovku nejvýznamnějších filatelistických celebrit světa (fyzické i právnické osoby), které sami nemohou požádat o členství, ale musí být klubem ke členství vyzváni.
Pan Otto Hornung byl ... a zemřel v úterý 8. ledna 2013.
Pane Hornungu, děkujeme!

Břetislav Janík

Zásadní filatelistická literatura Otty Hornunga:
Časopis československých filatelistů Filatelie, Praha.
Jak správně sbírat známky, Artia, Praha 1967.
Encyklopedie Ilustrovaná filatelie, Hamlyn, London, 1970.
Wie Sammle Ich Richtig Briefmarken, Verlag Werner Dausien, 1972. 
Česko-slovenské jednotky v Polsku a Rusku, 1939 - 1945 a Čechoslováci na Blízkém východě, 1940 - 1943, Československá filatelistická společnost ve Velké Británii, 2003; společně s Dr. Vratislavem Palkoskou
Časná Poštovní historie Podkarpatské Ukrajiny se zvláštním zřetelem na užívání prvních známek Rakouska, 2007.
Další odkazy:
http://japhila.blogspot.cz/2009/05/hornung-otto-london-greta-britain.html 
http://collections.jewishmuseum.cz/index.php/Browse/clearAndAddCriteria/facet/collection_facet/id/1348