25. 9. 2013

Výstava Václava Zapadlíka v pražské Portheimce v pátek končí

 
VÁCLAV ZAPADLÍK - "Automobily"
Městská část Prahy 5 pořádá při příležitosti Mistrova životního jubilea výstavu prací s tematikou "Automobily" v Galerii Portheimka (Štefanikova 12, Praha 5) od 3. do 27. září tohoto roku, denně od 10 do 18 hodin, mimo pondělí. Výstava má za cíl nastínit umělecký profil a všestrannost Mistra Václava Zapadlíka, jenž je, bez jakékoli nadsázky, dodnes pokládán za největšího mistra v kresbě a malbě historických automobilů. Paradoxně je známější v zahraničí, zejména v USA, než ve své vlasti. Ke své slávě došel skrze
klikatou cestu. Prošel si obdobím hudebním, malířským i neuměleckým.
Mistrovy výtvarné práce mají celou řadu podob - od jednoduchých pérovek, přes lavírované tuše až po akvarely a olejomalby. Pohled na jeho obrazy je natolik vzrušujícím zážitkem, že si nikterak nezadá s pozorováním reálného objektu. Dokáže vyvolat v divákovi emoce a zprostředkovat mu atmosféru dane situace zachycene na obraze. Nejeden automobilovy odborník je překvapen jeho podrobnými znalostmi historie, coz je další z předpokladu jeho úspěchu a uznání. Jako vynikající znalec karoserií a jejich konstrukcí spojuje tvořivou inteligenci s umem a s vlastními bohatými praktickými zkušenostmi. Má talent i skromnost a jakákoliv umělecká povrchnost je mu cizí.
Obrazy Václava Zapadlíka se uz vícekrát staly inspirací pro sběratele a modeláře historických vozidel u nás i v zahraničí. Z jeho kreseb je cítit vzrušení, obdiv a úctu k stare tech nice. Dokáže přiblížit vytoužený "veteránský ráj" v plné kráse. Málokterý výtvarník dokáže zachytit ve svém díle tvar tohoto světa tak věrohodně, a přitom tak svébytně s elegancí a šarmem, jak by nedokázal zachytit žádný fotoaparát. V poslední době je Mistr i uznávaným tvůrcem poštovních známek.
Mistr Václav Zapadlík je nepochybně nejuznávanějším a nejvýznamnějším současným výtvarníkem s motoristickou tematikou a to nejen v našich zemích, ale i ve světovém měřítku.
Pro všechny, kdo Mistra Zapadlíka znají, i pro ty, kteří ho teprve poznají, bude tato výstava opravdovým zážitkem.
--
Tisková zpráva Městské části Praha 9
Praha, 2. 9. 2013
Foto: B. J.
--
P. S.
Mezi desítky hostů slavnostní vernisáže před 19:00 hodinou dorazil i Václavův velký obdivovatel Karel Gott