13. 11. 2013

Eva Hašková – Jan Maget: Grafika, ilustrace, poštovní známka

POŠTOVNÍ MUZEUM PRAHA VÁS ZVE NA VÝSTAVU S INTERAKTIVNÍ SOUTĚŽÍ

Poštovní muzeum v Praze uskuteční v termínu 19. 11. 2013 – 23. 2. 2014 ve svém pravidelném výstavním cyklu, v němž úspěšně představuje slavné tvůrce poštovní známek, výstavu dvou významných výtvarníků, a zároveň manželskou dvojici, tvůrců nejdrobnější disciplíny užité grafiky.

Eva Hašková vstoupila do známkové tvorby v roce 1996 první emisí Krásy naší vlasti (Zelená hora, Loreta). Již dříve se účastnila dvou vypsaných soutěží České pošty: v roce 1995 k emisi Historické stavební slohy a v roce 1998 k emisi Znamení zvěrokruhu. Realizovány tehdy byly návrhy V. Suchánka, jehož výtvarné předlohy byly představeny na autorské výstavě v Poštovním muzeu na jaře letošního roku. Unikátní příležitostí bude možnost porovnat i tyto soutěžní a veřejnosti dosud neznámé návrhy Evy Haškové ze sbírek Poštovního muzea i z majetku autorky. Proces vzniku a poctivého tvůrčího přístupu můžeme dokonale vychutnat prostřednictvím přípravných kreseb a skic. Eva Hašková připravuje pro rok 2014 již svojí pátou poštovní známku Opava 1814 – 200 let muzejnictví. Stejně tak tomu je i v případě Jana Mageta. Ten debutoval ve známkové tvorbě o něco později, v roce 2010, rovněž v emisi Krásy naší vlasti (Klatovy, Štramberk). V současné době pracuje na náročném námětu k výročí vyhlášení Velké války s názvem Obětem I. světové války. Vystavené originální kresby k uvedeným emisím jsou jedinečným dokladem tvůrčího hledání.

Výstava se snaží přiblížit oba autory v celé šíři jejich všestranného talentu. Kromě poštovních známek je kladen důraz na velkoformátové grafické listy Evy Haškové (lept s akvatintou) a bohatou ilustrační a sochařskou tvorbu Jana Mageta. Fotografie Martina Říhy dávají možnost nahlédnout pod pokličku tvůrčího procesu obou výtvarníků a zachycují je při práci v prostředí jejich ateliérů.

Novinkou vernisáže a výstavy samotné bude interaktivní soutěž s názvem Hlavy, ze kterých se rodí známky. Bude to poprvé, kdy budou v takovém množství veřejně představeny busty Jana Mageta, který tímto způsobem ztvárňuje své přátele z uměleckých kruhů. Třináct portrétů představuje věhlasné autory poštovních známek, jimiž byli např. Z. Sklenář a J. Anderle (slavný učitelský tandem na Uměleckoprůmyslové škole v Praze, tzv. Sklenářovská škola), E. Hašková, K. Demel, V. Suchánek, H. Čápová, J. Kavan, K. Zeman ad. Této soutěže se budou moci zúčastnit všichni malí a velcí návštěvníci, kteří si odnesou kromě zážitků i některou z věcných cen České pošty.

Poštovní muzeum k výstavě vydává dvě dopisnice s přítiskem a dvě příležitostná razítka. Razítka se budou používat během příležitostné poštovní přepážky v sobotu 23. listopadu 2013 v době od 9.00 do 15.00 hod. V tento den bude od 9.00 do 12 hod. probíhat autogramiáda obou vystavujících autorů.

Výstava potrvá od 20. listopadu 2013 do 23. února 2014.

Další informace naleznete na stránkách Poštovního muzea: 

Návrh a koncepce výstavy: Martin Říha, Iva Švandelíková/ Poštovní muzeum
Výtvarné řešení a realizace výstavy: Dagmar Laštovková/ Ateliér DELA