13. 11. 2013

Grand Prix WIPA za rok 2012

Ve Vídni se 21. října sešla tradiční komise nejstarší filatelistické ankety světa Grand Prix WIPA. Tentokráte šlo o hodnocení známek za rok 2012, čímž pořadatelé srovnali krok se zpožděním z minulých let. Další hodnocení bude již v řádném termínu - na jaře 2014 za rok 2013.
Vraťme se ale k poslednímu hodnocení. Na 1. místo byl vybrán aršík Švýcarska, především za 3D perforaci v obrysech netopýra s rozestřenými křídly.

Překvapivě druhé místo získal čínský aršík Hong Kongu s další variantou Roku draka. 

Na 3. místo byl vybrán aršík Maďarska s reliéfním tiskem potopeného Titaniku.

Až sem jde o zvláštní tiskové platformy oživené netradičním zoubkováním anebo škálou všech barev na čínském drakovi a naopak barevně jednoduchý, ale plastický tisk potopeného šífu.
Teprve 4. místo obsadila Kamila Štanclová a Slovenská pošta za aršík Národní park Nízké Tatry, tedy za původní tvorbu, kterou u nás dělají například manželé Knotkovi.
Na páté místo se dostala Česká pošta, Oldřich Kulhánek a Miloš Ondráček za aršík 800 let buly sicilské.
Ve srovnání letošní volby, kdy se hodnotila známková účast ze 70 zemí jsme dopadli v první pětce, což je jistě velmi dobré umístění. Na druhé straně si musím trochu postesknout nad tím, že výtvarná erudice a profesionální kvalita výtvarníků, klasický hlubotiskový (ocelotisk) tisk známek získaly až 4. a 5. místo. U nás tím spíše, že aršík Oldřicha Kulhánka vyhrál domácí anketu o nejkrásnější známku roku 2012 a bez překvapení vyhrál i nejkrásnější českou poštovní známku dvacetiletí, kterou pořádala Česká pošta s.p. a časopis Filatelie za léta 1993 - 2012.
Každopádně děkujeme vídeňským pořadatelům za další ocenění v řadě a za původní známkovou tvorbu zemřelého Oldřicha Kulhánka a rytce Miloše Ondráčka.
Omlouvám se za nekvalitní reprodukce zaslané (a nikoliv skenované) prostřednictvím pdf souboru nižší kvality. Alespoň ilustrativní představu Vám to však zajistí.
Břetislav Janík