14. 12. 2013

Tenisové legendy na známkách

Česká pošta od dnešního dne prodává Vlastní známky s portréty úspěšných českých tenistů. U vydávaných známek platí v ČR pravidlo, že na nich nemůže být zobrazena žádná žijící osoba. Nyní však došlo k výjimce a na poštách jsou k dostání známky se slavnými tenisty, jako jsou Kodeš, Berdych, Lendl, Navrátilová nebo Mandlíková. Svět známkové tvorby se ale neobrátil naruby, Česká pošta se jen připojila k vydání série Vlastních známek s legendami bílého sportu.
S myšlenkou vydat známky k příležitosti jubilea 120 let českého tenisu přišel na Českou poštu Jan Kodeš, také jedna z našich tenisových legend. Jeho nápad se zalíbil natolik, že došlo k rozhodnutí jeho objednávku rozšířit. Na vlastní náklady tedy nechala Česká pošta natisknout 30 tisíc archů o 25 známkách typu A. Ke koupi jsou na vybraných poštovních pobočkách od 11. prosince a budou prodávány pouze jako celek za cenu 325 korun.
„V historii známkové tvorby jsme zatím nic podobného neuskutečnili. Za svého života se na známky kromě prezidentů dostal jen Karol Wojtyla jako papež Jan Pavel II. a kosmonaut Vladimír Remek,“ říká k tomu Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby. Druhým dechem však dodává, že se nejedná o žádnou známkovou revoluci. Vydání nám umožnila skutečnost, že se jedná o Vlastní známky, na kterých žijící osobnosti být mohou. Naopak jsou jim nadále zapovězeny příležitostné poštovní známky a výplatní známky určené pro běžné listovní zásilky.
Známky se prodávají na vybraných 25 poštách. Jistotu, že lidé známky seženou, mají v současné chvíli pouze na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze. Ostatním zájemcům nabízíme možnost objednání poštou na dobírku, a to na adrese: 
Česká pošta, s.p.
Služby filatelistům
Nákladní 29
362 07 Depo Karlovy Vary 70
nebo emailem: filatelie.kv@cpost.cz
--
http://www.ceskaposta.cz/cz/aktualne/aktuality/2013/tenisove-legendy-na-znamkach-id42384/