31. 3. 2014

Celostátní filatelistická výstava PLZEŇ 2015 s mezinárodní účastí

Projekt „Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015“
V rámci získání titulu „Evropské hlavní město kultury“ (EHMK) pro Plzeň v roce 2015 vznikla iniciativa v rámci navazujícího projektu „Plzeň sběratelská“ pořádat v tomto roce filatelistickou výstavu. 
Rok 2015 pro tuto iniciativu nabízí ideální filatelistická i nefilatelistická výročí, k těm nejvýznamnějším patří:
- 175. výročí vydání první poštovní známky světa ve Velké Británii (1840),
- 20. výročí od pořádání Celostátní filatelistické výstavy v Plzni (1995)
- 600. výročí upálení Mistra Jana Husa, a
- 70. výročí ukončení II. světové války v Evropě (1945).
--
Projekt „Celostátní filatelistické výstavy PLZEŇ 2015 s mezinárodní účastí“
Na základě výše uvedené iniciativy byl v roce 2013 osloven plzeňským Klubem filatelistů 03-13 Svaz českých filatelistů se záměrem uspořádání výstavy. Tento záměr byl výkonným výborem podpořen. V návaznosti byla sepsána Smlouva o spolupráci při pořádání výstavy PLZEŇ 2015 mezi KF 03-13 a společností NEWSPHILA. Na jejím základě bude projekt výstavy kompletně zajišťovat společnost NEWSPHILA, zastoupená jejím ředitelem panem Jiřím Neumannem.
--
Termín výstavy
Vzhledem k dalším akcím pořádaným v souvislosti s titulem EHMK je předpoklad konání výstavy v období od 15. června do 31. července 2015, s tím, že definitivní termín by byl upřesněn do cca 30. září 2014. To je ideální i vzhledem k možnosti zajištění výstavních rámů z výstavy v Chomutově, která se bude konat v květnu 2015.
--
Místo výstavy
S ohledem na výstavní možnosti (a plánované akce EHMK) jsou předběžně vytipovány tři výstavní prostory:
- „Papírna“ (prostor bývalé plzeňské papírny), výjimečný svou industriální architekturou, který postupně ožívá pořádáním výstav, workshopů, přednášek apod., zde je předpokládáno využití pro soutěžní výstavní třídy, 
- „Dům hudby“ (Husova ulice), náročně rekonstruovaný pro potřeby Plzeňské konzervatoře v roce 2009, v současnosti jeden z nejlepších koncertních sálů v Evropě, zde je předpokládáno využití pro nesoutěžní výstavní třídy, exponáty pošt. muzea a podobně,
- „Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje“ (Smetanovy sady), v nově rekonstruovaných prostorách prvního patra, zde je předpokládáno využití pro soutěžní třídu literatury. 
--
Časové schéma
Do konce března 2014 je nutné podat žádosti o granty (místní, městské, krajské, celostátní, evropské), předběžné výsledky by měly být známy do konce května 2014. Podle výsledků bude možno definitivně připravit časové schéma výstavy a její finanční možnosti.
Na přelomu května a června bude sestaven Organizační výbor výstavy a zprovozněny webové stránky.
--
Výstavní zařízení
Pro potřeby grantových přihlášek je nutno co nejdříve sepsat dohodu (smlouvu) o zapůjčení výstavních rámů pro potřeby výstavy PLZEŇ 2015. Tedy požadavek, aby výkonný výbor pověřil tajemníka sepsáním této dohody s pořadatelem. 

V Plzni, 7. února 2014
Jiří Neumann