6. 7. 2014

Výstava „Pošta jednou stopou“ ve Vyšším Brodě

V Poštovním muzeu v cisterciánském klášteře ve Vyšším Brodě byla 21. června 2014 slavnostně otevřena výstava pod názvem „Pošta jednou stopou“. Bude otevřena celé léto až do 14. září 2014. Výstavu budou provázet doprovodné akce jako např. sraz motocyklů (26. července 2014 na nádvoří kláštera) anebo motocyklová pošta (podrobnosti v letáku k výstavě na www.postovnimuzeum.cz). Tato záslužná akce byla připravena ve spolupráci s Národním technickým muzeem, Jihočeským motocyklovým muzeem a Alšovou jihočeskou galerií v Hluboké nad Vltavou. K výstavě byla vydána příležitostná dopisnice a příležitostné razítko. Součástí výstavy byla i PPP a autogramiáda grafika Jiřího Boudy, nechybělo ani divadelní přestavení a další zajímavosti. Zájemci si budou moci koupit během akcí i pamětní list.

Výstava se zaměřuje na jednostopé dopravní prostředky, které pošta v dobách i relativně nedávných používala při své činnosti naše pošta. Má dvě části, které na sebe logicky navazují. 
Příležitostná dopisnice k výstavě "Pošta jednou stopou": 

V první části výstavy – poštovně historické – mohou návštěvníci vidět kola a motocykly používané poštou od 80. let 19. století až do současnosti – kromě jiných exponátů vysoké kolo „kostitřas“, motocykly značek Laurin a Klement, Itar, Ariel, tříkolky Jawa, elektrokolo, novější motocykly či skútry. Tyto trojrozměrní exponáty, které byly tak důležité v procesu dopravy a přepravy pošty, doplňují historické fotografie a další doplňující exponáty.

Motocyklová pošta - CDV164 
Druhá část výstavy je filatelisticky zaměřená – prezentují se originální návrhy poštovních známek s motocyklovou a cyklistickou tématikou. Mezi exponáty lze vidět originály návrhů poštovních známek s motocyklovou tématikou malíře Kamila Lhotáka.

V pátek 5. září 2014 vyjede z Vyššího Brodu speciální motocyklová pošta se zásilkami oraženými příležitostným razítkem – směr veletrh Sběratel Praha. Poštovní zásilky budou dopraveny historickým motocyklem Ariel se sajdkárou s řidičem Petrem Hošťálkem z Jihočeského motocyklového muzea. Příležitostná dopisnice s přítiskem bude vydána k této akci. 

Obě dopisnice lze shlédnout na stránkách www.postovnimuzeum.cz, jakož i fotografie z instalace výstavy a jejího zahájení.