12. 8. 2014

Nové známky nabídnou vlka, medvěda či jezevce z Beskyd

Déle než deset let čekali milovníci přírody z východní Moravy, než se na českých známkách objeví zdejší zvířata. Tak dlouho totiž Česká pošta vydává známky věnované chráněným živočichům a rostlinám. Po posledních sériích věnovaných Šumavě a Karlštejnsku padla volba na Beskydy.
K dostání budou od 3. září. Aršíky se čtyřmi známkami různé nominální hodnoty a třemi kupony vyjdou v nákladu 70 tisíc kusů. Kreslíři Libuše a Jaromír Knotkovi a rytec Martin Srb na nich zvěčnili medvědy, vlky, jezevce, divokou kočku a další faunu, flóru i některá panoramata moravskoslezského pohoří.
"Jde o jedny z nejpovedenějších známek za poslední dobu," nešetří chválou předseda Klubu filatelistů při Středisku volného času v Rožnově pod Radhoštěm Vladimír Vystavěl. "Je vidět, že jejich autoři jsou opravdoví mistři svého řemesla."
Sběratele nepochybně potěší, že kromě aršíků mohou získat i čtyři obálky k prvnímu dni vydání a příležitostná razítka. Na nich se objeví místa, ke kterým se jednotlivé známky vztahují. Půjde o Horní Bečvu, Nový Hrozenkov, Rožnov pod Radhoštěm a Velké Karlovice.
Nové známky budou k dostání na všech větších poštách po celé republice, včetně zdejších ve Zlíně, Vsetíně, Kroměříži, Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm...
... Křest nových aršíků se uskuteční 28. září v rožnovském skanzenu. V Janíkově stodole se ho kromě starostů valašských měst a obcí zúčastní i samotní tvůrci známek.
"Připravíme jejich autogramiádu," plánuje Vystavěl.
V poštovně skanzenu bude možné si aršík orazit dalším speciálním razítkem s obrázkem žáby.
Česká pošta distribuovala od roku 1993 jen pár známek zobrazujících přírodní i architektonické motivy ze Zlínského kraje. Věnovaly se například rožnovskému skanzenu, dvakrát Svatému Hostýnu, soše Radegasta nad Pustevnami, pohoří Bílé Karpaty nebo Baťově kanálu.
Viktor Chrást
Rožnov pod Radhoštěm
--
Zdroj a celý článek:  Mladá fronta Dnes, Rubrika: Zlínský kraj, mutace: Mladá fronta DNES - Zlínský kraj
Datum vydání:  9. 8. 2014 
Odkaz:  http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp 
Reprodukce:  Česká pošta, s.p., odbor ZT