2. 9. 2014

Pozvánka na veletrh Sběratel

Na veletrhu Sběratel potkáte Helenu Vondráčkovou, Louis de Funèse, Tata Bojs  i Profesionály
Zvláštní dopisnici ke stému výročí narození Louis de Funèse, postavičky ze Čtyřlístku na stříbrné minci, kterou lze platit na Cookových ostrovech nebo porcelánovou známku, vydanou  Rakouskou poštou najdou návštěvníci na veletrhu Sběratel, který letos proběhne od 4. do 6. září na výstavišti PVA EXPO Praha v Letňanech. A nakonec dorazí i Profesionálové z CI5.
--
Největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě bude hostit přes 230 firem z 35 zemí světa, 10 % vystavovatelů se na veletrhu představí úplně poprvé. Například aukční síň Gärtner je dnes jedním nejaktivnějších obchodníků s filatelií v Německu, který se začíná významně prosazovat také na poli numismatiky. Z Berlína pak do Prahy zamíří aukční dům Schlegel, z Francie filatelie Marigny, z Madridu Španělská pošta a mnoho dalších. 
--
Helena Vondráčková dostane na Sběrateli medaili
Zpěvačka Helena Vondráčková oslaví den před zahájením veletrhu 50 let svého působení na scéně populární hudby. Česká mincovna představí u této příležitosti na veletrhu Sběratel pamětní medaili s její podobiznou a limitovanou edici medailí vydaných společně s novým dvou CD Best of the Best. Se zpěvačkou se můžete setkat osobně první den veletrhu, kdy od  11:00 hod. uspořádá na stánku České mincovny krátkou autogramiádu. 
--
Tata Bojs přijdou popřát Louis de Funèsovi a upozorní na chystanou výstavu  „kachen“ 
Ve čtvrtek ve 14:00 se bude v prostoru před stánkem České pošty nejen slavit 100 let od narození francouzského herce Louis de Funèse a křtít příležitostné razítko a sběratelská dopisnice k této události za účasti fandů francouzského filmu z kapely Tata Bojs, ale také mluvit o kachnách. Konkrétně o slavném modelu Citroën 2CV, který hrál ve filmech o četnících ze Saint-Tropez nezanedbatelnou roli. 
Fandové „kachen“ budou s předstihem pozváni na unikátní výstavu plzeňských výtvarníků Pavla Botky a Myroslava Hory „Cirque Citroën“ do  Galerie 35 v prostorách Francouzského institutu v Praze. 
--
Křest na kterém budou létat jiskry
Přijďte se podívat na neortodoxní představení pamětní medaile České mincovny věnované přední postavě českého undergroundu Ivanu Martinovi Jirousovi nebo také MAGOROVI. Nová medaile přináší originální pohled na téma lidského bytí a zásadně se liší od těch běžně vydávaných. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči ve čtvrtek v 15:30 hod. před hlavní vchod do foyer na performance, ve které bude hrát hlavní roli rozbrušovačka a budou létat jiskry. Medaili zde osobně „vyřeže“ její autor, talentovaný absolvent jablonecké SUPŠ a VOŠ Josef Frühauf, který ji charakterizuje slovy: „Naposledy jsem se pro nás pokusil Magora zavřít, i když vlastně pochybuji, jestli to někdy vůbec šlo.“ 
--
Kupte si nejkrásnější známku světa
Řada sběratelských zajímavostí bude na veletrhu k vidění vůbec poprvé,  např. nové poštovní známky s motivem předválečných automobilů Škoda Superb a Škoda Popular Monte Carlo z pera Maestro Václava Zapadlíka. Na stánku Maďarské pošty si bude možné koupit známkový aršík „Maďarští svatí a blahoslavení“, který letos vyhrál ve Vídni soutěž o nejkrásnější poštovní známku světa. Rakouská pošta zase přiveze známku z porcelánu, kterou lze regulérně nalepit na dopis. 
--
Haló tady Bodie, centrálo slyšíte mě? 
Poslední den si veletrh Sběratel připomene britského  herce Lewise Collinse, který ztvárnil postavu agenta Bodieho v legendárním britském seriálu Profesionálové. Poté co vloni zemřel, je ze slavné ústřední trojice oddělení CI5 na živu jen  Martin Shaw alias Doyle. Pro fandy Profesionálů  bude k dispozici speciální příležitostné razítko s podobiznou Bodieho, pohlednice věnovaná agentům CI5 a k focení automobil Ford Capri MKII, jež si zahrál v několika dílech. Vystavený exemplář s třílitrovým motorem, který je totožný s tím seriálovým, pečlivě zrestauroval Jiří Moravec, šéf českého Ford Capri Clubu.
--
Neleží vám doma poklad?
Stejně jako v minulých letech si mohou návštěvníci  nechat zdarma ocenit vlastní donesené poštovní známky, mince, medaile, akcie a minerály od nezávislých odborníků nebo ozkoušet pravost zlatých šperků.
Poprvé v historii Sběratele doprovodí také veletrh výstava poštovních známek Praga Piccola. Půjde o malou nesoutěžní akci,  jejímž cílem je ukázat možnosti prezentace filatelistických sbírek laické veřejnosti.
--
Dětský koutek s hlídáním zdarma pro všechny návštěvníky
I letos bude postaráno o všechny malé sběratele. Dětský koutek s tradiční přípravkou malých filatelistů, tvůrčí dílničkou a možností přebalení a nakojení dětí bude k dispozici po celé tři dny veletrhu.
--
DOPROVODNÝ PROGRAM VELETRHŮ SBĚRATEL, INVESTOR A MINERÁLY A DRAHÉ KAMENY
Čtvrtek 4. 9. 
11:00 - První den veletrhu zavítá na stánek České mincovny Helena Vondráčková – přijďte si pro medaili s jejím autogramem! Zpěvačka Helena Vondráčková oslaví den před zahájením veletrhu 50 let svého působení na scéně populární hudby. Česká mincovna představí u této příležitosti na veletrhu Sběratel pamětní medaili s její podobiznou a limitovanou edici medailí vydaných společně s novým dvou CD Best of the Best. Stánek České mincovny (314).
--
11:00 - Křest první části nového katalogu zaměřeného na výplatní známky předběžných a souběžných Rakouských a Uherských vydání, známek Hradčan a jejich přetiskových emisí. Katalog je určen všem sběratelům Československých známek, zvláště ale specialistům zabývajících se sbíráním Hradčan. Nedílnou součástí je zvláštní tisk, který vychází z kresby E. Karla pro návrh dvoubarevného tisku. Katalog slavnostně pokřtí herec a sběratel Igor Bareš. Stánek Filatelie Klim, č. 211. 
--
14:00 - Louis de Funès  – křest dopisnice a příležitostného razítka za účasti fandů francouzského filmu z kapely Tata Bojs.  Autogramiáda spisovatele Jiřího Žáka autora biografie slavného četníka  ze Saint-Tropez  a malíře Jan Webera tvůrce plakátu k filmu Četník a četnice spojená s pozvánkou  na „Cirque Citroën“ v  Galerii 35. Před stánkem České pošty.
--
15:00 -  Česká pošta, společně s časopisem Filatelie slavnostně vyhlásí vítěze soutěže o „Nejkrásnější ruční příležitostné razítko roku 2013“. Před stánkem České pošty.
--
15:30 - Představení pamětní medaile České mincovny věnované přední postavě českého undergroundu Ivanu Martinovi Jirousovi nebo také MAGOROVI. Nová medaile přináší originální pohled na téma lidského bytí a zásadně se liší od těch běžně vydávaných. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči na performance autora medaile, talentovaného absolventa jablonecké SUPŠ a VOŠ Josefa Frühaufa. Venkovní plocha před hlavním vchodem.
Od 13:00 hod. do 18:00 – konference TRADING EXPO & ALTERNATIVNÍ INVESTICE, hala 6 podrobný program najdete na www.tradingexpo.cz.
--
Pátek 5. 9. 
11:00 - Slavnostní představení pamětních mincí vydaných k 200. výročí narození světoznámého klenotníka Gustava Fabergé za účasti autora Asamata Baltaeva (vítěze výtvarné soutěže na novou 5000 Kč České národní banky) a dalších hostů. Přijďte se podívat na minci, která je opět pojata jinak, než je běžně v našich končinách obvyklé! Foyer u výstavy Praga Piccola.
--
13:00 – Křest nového známkového aršíku  „Ochrana přírody – Beskydy“ spojený s autogramiádou výtvarníků Libuše a Jaromíra Knotkových a rytce Martina Srba. Před stánkem České pošty.
--
13:30 -  14:30 - Pokud bude cesta volná, dorazí až z Vyššího Brodu v Jižních Čechách, kde sídlí pobočka Poštovního muzea, motocyklová pošta v podobě závodníka Petra Hošťálka, který na historickém motocyklu Ariel přiveze do Prahy zásilky, které mu svěřili zájemci o příležitostné razítko, jež se váže k této události. Foyer.
--
14:30 -  Uvedení nových poštovních známek ze série „Česká auta II“ a autogramiáda jejich autora Maestro Václava Zapadlíka. Foyer.
--
15:00 – Slavnostní odhalení nové podoby portálu exponet.info, největší virtuální filatelistické výstavy na světě. Foyer.
--
15:15 – Otec Čtyřlístku z Třeskoprsk, malíř Jaroslav Němeček, uspořádá krátkou autogramiádu u příležitosti premiéry nové sady mincí s motivem hrdinů ze Čtyřlístku. Stánek firmy Numiscollect, hala 3.
Od 13:00 hod. do 18:00 – konference TRADING EXPO & ALTERNATIVNÍ INVESTICE, hala 6 podrobný program najdete na www.tradingexpo.cz.
--
Sobota 6. 9.
12:00 - Setkání členů a fandů portálu www.postcrossing.com . Přímo z veletrhu bude možné poslat speciální pohlednici s příležitostným razítkem, které oficiálně vydává Česká pošta. Hala 6.
--
13.30 - 16.00 - Setkání klubu sběratelů známek a celistvostí jednotlivých známkových území Geophila. Malý sál ve foyer.
--
13:00 – Křest příležitostného razítka s podobiznou britského  herce Lewise Collinse, který ztvárnil postavu agenta Bodieho v  seriálu Profesionálové. Pro fandy Profesionálů  bude k dispozici také pohlednice věnovaná agentům CI5 a k focení replika speciálně upraveného automobilu Ford Capri II, jež si zahrál v několika dílech. Foyer.
--
Vzhůru do oblak! Ze Sběratele rovnou na Den letiště Praha Letňany
V těsné blízkosti letňanského výstaviště, kde se koná veletrh Sběratel, proběhne v sobotu již pátý ročník Dne letiště Letňany.  Lákadlem pro fanoušky nebudou jen české a československé stroje, ale třeba i replika německého Fockewulfu 190 nebo originální ruský Polikarpov Po 2 z druhé světové války. K vidění budou také akrobatické lety a seskoky padákem. Vstup je nejen pro návštěvníky veletrhu Sběratel zdarma.
--
SLEDUJTE NOVINKY PO CELÝ ROK NA WWW.SBERATEL.INFO/FACEBOOK!
--
Zajímavosti na veletrhu
Za mincí se Čtyřlístkem ve stříbře půjde platit v bitcoinech
Pouze na veletrhu Sběratel bude v prodeji další ze série unikátních mincí s postavičkami z komiksového seriálu Čtyřlístek, jež v nízkých nákladech emituje holandská firma Numiscollect. Fifinka, Bobík, Pinďa a Myšpulín se opět ocitnou na jedné minci s podobiznou anglické královny, kterou mince Cookových ostrovů oficiálně nesou. A právě tady můžete také mincemi se Čtyřlístkem platit. Vůbec poprvé bude jedna ze série mincí vyrobena také ve stříbře a to v počtu pouhých 100 kusů.  Zakoupit bude možné také speciální box s logem veletrhu Sběratel a sadou mincí. Dárkových boxů  bude v prodeji také jen 100 kusů.
Platit je možné také v bitcoinech, které si můžete vyzvednout v bitcoin automatu v hale 6. 
--
Pokud se chcete setkat osobně s autorem Čtyřlístku, malířem Jaroslavem Němečkem a nechat si podepsat krabičku s  mincí nebo sešitek poštovních známek Čtyřlístek, jež bude v prodeji na stánku České pošty, zamiřte v pátek 4. září na stánek firmy Numicollect. Jiří Němeček zde  od 15:00 hod. bude podepisovat speciální pohlednice vydané k této akci. 
Přijďte se vyfotit s krtkem a raketou!
--
Premiérovým titulem Pražské mincovny na 17. ročníku veletrhu Sběratel bude stříbrný medailon Krtek a raketa. Navazuje na populární medailon Krteček, který mincovna emitovala před dvěma lety k připomenutí památky jeho tvůrce českého výtvarníka, režiséra a animátora Zdeňka Milera.
50mm medailon Krtek a raketa v provedení z ryzího stříbra se tematicky inspiroval stejnojmenným animovaným filmem z roku 1966.
Návštěvníci veletrhu budou mít unikátní příležitost vyfotit se s krtečkem i raketou, která se stala předlohou pro novou ražbu Pražské mincovny.
Stejný motiv s krtečkem vyšel i na známce České pošty, takže sběratelé budou mít možnost vytvořit si svébytný „mincovní dopis“.
--
Křest na kterém budou létat jiskry
Přijďte se podívat na neortodoxní představení pamětní medaile České mincovny věnované přední postavě českého undergroundu Ivanu Martinovi Jirousovi nebo také MAGOROVI. Nová medaile přináší originální pohled na téma lidského bytí a zásadně se liší od těch běžně vydávaných. Přijďte se přesvědčit na vlastní oči ve čtvrtek v 15:30 hod. před hlavní vchod do foyer na performance, ve které bude hrát hlavní roli rozbrušovačka a budou létat jiskry. Medaili zde osobně „vyřeže“ její autor, talentovaný absolvent jablonecké SUPŠ a VOŠ Josef Frühauf, který ji charakterizuje slovy: „Naposledy jsem se pro nás pokusil Magora zavřít, i když vlastně pochybuji, jestli to někdy vůbec šlo.“ 
--   
V čem jezdili nejčastěji v seriálu Profesionálové agenti CI5? 
Správná odpověď je samozřejmě Ford Capri! Nejprve to byl model II, posléze Capri III, který přišel do výroby v roce 1978. Na veletrhu Sběratel se můžete pokochat ladnými tvary Fordu Capri II ve speciální úpravě „Série X“. Ta se od běžných vozů značky lišila nejen výraznými spoilery a vytaženými blatníky, ale také úpravami motoru, brzd a dalšími detaily, které Fordu Capri ve verzi X umožňovaly zrychlit z 0 na 100 km / h za 7,4 sekundy. Vystavený exemplář s třílitrovým motorem, který je totožný s tím seriálovým, pečlivě zrestauroval Jiří Moravec, zakladatel českého Ford Capri Clubu. Můžete se s ním potkat osobně v sobotu ve 13:00 hod. ve foyer, kde se bude slavnostně křtít příležitostné razítko věnované „profesionálovi“ Lewisi Collinsovi alias agentovi Bodiemu.
--
Helena Vondráčková dostane na Sběrateli medaili
Zpěvačka Helena Vondráčková oslaví den před zahájením veletrhu 50 let svého působení na scéně populární hudby. Česká mincovna představí u této příležitosti na veletrhu Sběratel pamětní medaili s její podobiznou a limitovanou edici medailí vydaných společně s novým dvou CD Best of the Best. Se zpěvačkou se můžete setkat osobně první den veletrhu, kdy od  11:00 hod. uspořádá na stánku České mincovny krátkou autogramiádu. 
Tata Bojs přijdou popřát Louis de Funèsovi a upozorní na chystanou výstavu  „kachen“ 
Ve čtvrtek ve 14:00 se bude v prostoru před stánkem České pošty nejen slavit 100 let od narození francouzského herce Louis de Funèse a křtít příležitostné razítko a sběratelská dopisnice k této události za účasti fandů francouzského filmu z kapely Tata Bojs, ale také mluvit o kachnách. Konkrétně o slavném modelu Citroën 2CV, který hrál ve filmech o četnících ze Saint-Tropez nezanedbatelnou roli. 
Fandové „kachen“ budou s předstihem pozvání na unikátní výstavu plzeňských výtvarníků Pavla Botky a Myroslava Hory „Cirque Citroën“ do  Galerie 35 v prostorách Francouzského institutu v Praze. 
http://www.sberatel.info/cs