13. 12. 2014

Zpráva o Postcrossingu 12/2014

Zvláštní vánoční pohlednici od Paula a Any jsem obdržel včera do schránky, která již běžně přináší 10 pohlednic týdně z celého světa. Tentokráte to ale byli zakladatelé, kteří popřáli hezké svátky, a kterým přeji i já - a mnozí z Vás, byť individuálně.
A jak to se mnou vypadá oficiálně? Za 471 dnů členství v Postcrossingu jsem obdržel 367 pohlednic z 54 zemí světa (cílených většinou podle mého zájmu, několik desítek cartes maximum a jen vyjimečně obdržím pohlednic pouze s jednou známkou) a odeslal jsem 366 pohlednic podle zájmu náhodných adresátů. Vše probíhá prostřednictvím zkratky mezi 19. a 21. stoletím, s nikým konkrétním si nepíšete. Všechny pohlednice zasíláte náhodným adresátům, jejichž adresy Vám sdělí počítač a jdete s tím na poštu (či do schránky). Pohlednice dostáváte od úplně jiných náhodných odesilatelů. Vaše adresa nikde nefiguruje a zná ji v konkrétním okamžiku pouze ten, kterému se Vaše adresa vygenerovala. Použít můžete libovolnou adresu včetně post boxu.
Každopádně - jde o nestresující a příjemnou výměnu.
A jak to vypadá s Čechy? Od konce srpna loňského roku jich značně přibylo a jak je vidět z dnešní statistiky, je jich 10.998. Ve statistice nám Čechům patří 13. místo za aktivitu a registrované pohlednice (nejlépe jsou na tom Němci). Zapojeno je mnohem více nž 522 tisíc členů z 213 zemí. Vzájemně potvrzeno bylo přijetí 27 milionů pohlednic a k tomu stále 495 tisíc kusů cestuje. Pohlednice již procestovaly 137 miliard km a 3 milióny 436 x by obletěly zeměkouli. 
A kdo by se chtěl přidat? Stačí navštívit www.postcrossing.com
B. J.