12. 1. 2015

Co můžete vidět na chystané 53. výstavce známkové tvorby? (3.)

Vydání výplatních příležitostných písmenových známek:
S NIMI PŘIŠLA SVOBODA, 1945-2015
Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky vydá dne 20. ledna 2015 čtyři kusy samolepicích výplatních poštovních známek s natištěným písmenem "A" z emise "S nimi přišla svoboda". Písmeno "A" odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní - standard do 50 g dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění - ke dni vydání 13 Kč. 
Na známkách jsou vyobrazeny tyto válečné dopravní prostředky: letadlo Supermarine Spitfire LF Mk. IXE (a), tank T 34/76,2 (b), motocykl Harley-Davidson (c) a automobil Jeep Ford GPW (d).
Pavel Sivko (* 24. 1. 1948, Praha). V letech 1963-67 studoval na Střední odborné škole výtvarné v Praze, v letech 1967-73 v atelieru užité grafiky a ilustrace u prof. Jiřího Trnky a prof. Zdeňka Sklenáře na Vysoké škole uměleckoprůmyslové též v Praze. V letech 1991-1997 byl výtvarným redaktorem v nakladatelství Mladá fronta. Od 1997 až po dnes učí na Střední umělecké škole Václava Hollara v Praze 3. Ve své tvorbě se věnuje hlavně ilustraci, kresbě, volné a užité grafice, známkové tvorbě a animovanému filmu. Žije v Praze.
Václav Zapadlík (* 23. 9. 1943, Praha). V první polovině života byl profesionálním jazzmanem (kontrabas), od 60. let začal malovat stará auta a po několika letech  se o jeho kreslířské umění začal zajímat doslova celý svět. Spolupracoval s prestižním muzeem automobilu Blackhawk Automotive Museum, jeho díla najdeme v galeriích v San Francisku i Pebble Beach. Od roku 2010 kreslí autoveterány, ale i motorky, drezíny pro Českou poštu. Zaujal především emisemi tematicky zaměřených sešitků "Světová auta" a "Česká auta". Žije v Praze.
Autorem výtvarného návrhu tanku, motocyklu a automobilu je Václav Zapadlík. Autorem výtvarného návrhu letadla a grafické úpravy známkového sešitku je Pavel Sivko.
Známky o rozměrech obrazové části 50 x 29 mm, budou vydávány v sešitkové úpravě po 2 kusech od každé známky a vytiskla je Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. plnobarevným ofsetem.

Na přední straně ZS jsou vyobrazeny válečné historické prostředky jako na známkách: letadlo Supermarine Spitfire LF Mk. IXE, tank T 34/76,2, motocykl Harley-Davidson a automobil Jeep Ford GPW. Uvnitř známkového sešitku je 8 známek (2 x 4). Na zadní straně jsou texty o autorech s jejich autoportréty a signaturami, čárový kód, logo České pošty, s.p. a hologram, který slouží jako ochranný prvek.
Se známkami se vydávají obálky prvního dne vydání včetně příležitostných poštovních razítek. V obrazové části obálek jsou vyobrazeny stejné vojenské dopravní prostředky jako na známkách letadlo Supermarine Spitfire LF Mk. IXE a znak Royal Air Force (a), tank T 34/76,2 (b), motocykl Harley-Davidson (c) a automobil Jeep Ford GPW (d). Obálky jsou vytištěny ofsetem v barvě modrofialové. Na razítkách jsou zobrazeny: a) znak lva a text: Praha, 20. 1. 2015, b) kolo tanku a text: Ostrava, 20. 1. 2015, c) znak Harley-Davidson a text: Plzeň, 20. 1. 2015 a d) znak Jeep a text: Plzeň, 20. 1. 2015.       
Známky mají katalogové číslo 833 - 836 a platí od 20. ledna 2015 do odvolání.
Rozložená výplatní známkový sešitek - vnejší (strana 4 a 1) a vnitřní strana (2. a 3. strana)
Reprodukce nátisku (schválení známek do tisku - iprimatur). 
Na spodní reprodukci je patrný kroužek na výfuku vojenské verze motocyklu Harley-Davidson. Šlo o nahodilou vadu, která byla po nátisku a přesném stanovení barevného spektra odstraněna vymytím válců před vlastním tiskem poštovních známek.
Na obrázcích je patrné, že barevně sladit požadovanou khaki barvu známek a vnějších stran sešitku není jednoduché. Záleží mimo jiné i na nastavení a možnostech skeneru, stejně jako na možnostech zobrazení na monitorech. I když se jedná barevně o původně identický papír, jedna strana - známková strana - je od výrobce napuštěna cartaxovou barvou. Tento ochranný prvek, reagující na automatizované zpracování listovních zásilek mění ovšem původně bílý papír na nažloutlý. I o tom se můžete sami přesvědčit na 53. výstavce známkové tvroby v úterý 20. ledna 2015 - viz: http://expo-net.blogspot.cz/2015/01/pozvani-na-53-vystavku-znamkove-tvorby.html
B. J.