24. 3. 2015

130. výročí od narození V. V. Štecha - historika umění a výtvarného kritika

130. výročí narození Prof. PhDr. Václava Viléma Štecha nešlo přejít mlčením. Uznávaná osobnost, historik umění a profesor Akademie výtvarných umění v Praze byl synem spisovatele a dramatika Václav Štecha.
Podle wikipedie.cz se zabýval uměním pravěku a všemi obdobími dějin českého umění. Dalšími oblastmi jeho zájmu byla teorie umění, díla Michelangela, Rembrandta, Brauna a dalších.
Díky obrovské paměti, kterou si zachoval do pozdního věku vystupoval na televizních obrazovkách. Dokázal vždy velmi fundovaně, dlouze a zasvěceně hovořit na zadané téma. Velmi dobře se orientoval i ve všech zákoutích historické Prahy a to byl důvod proč byla vybrána známka z aršíku Ledeburská zahrada (Pof. A562), nominální hodnota 51 Kč.
Autorem neobvyklého poštovního razítka s portrétem je výtvarník Jan Maget.
Počet vydaných kusů je 1700, jen minimum pamětních listů (PLZ 51) jde do prodeje v prodejně známkové tvorby. Ostatní jsou pro abonenty této služby. Abonomá lze kdykoliv objednat pro následné PLZ u přepážek číslo 29 a 30 ve Dvoraně Hlavní pošty, Jindřišská 14, Praha 1, anebo u Služeb filatelistům, Karlovy Vary. Číslování začíná číslem 111201 a končí číslem 112900.
Cena PLZ je 40 Kč, protože podle platných propozic je vytržena z aršíku. Vychází v úterý 31. března 2015.
B. J.