26. 7. 2015

Mimořádná příležitostná poštovní známka k uctění celoživotní památky Sira Nicholase

Připravuje se mimořádná příležitostná známka v hodnotě 13 Kč k uctění celoživotního odkazu a památky Sira Nicholase George Wintona.
--
Ve věku 106 let zemřel sir Nicholas Winton, který za druhé světové války zachránil 669 dětí před jistou smrtí v nacistických táborech. V letech 1938 a 1939 v Československu organizoval Winton odjezdy židovských dětí do Británie a obstarával veškeré formality potřebné k jejich přepravě po železnici. 
Za své činy byl Winton několikrát vyznamenán a povýšen do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké vyznamenání "Řád Tomáše Garrigua Masaryka", loni dostal od prezidenta Miloše Zemana nejvyšší české vyznamenání "Řád bílého lva", které v Praze osobně převzal. Byl navržen i na Nobelovu cenu za mír...
--
Mimořádná příležitostná známka, FDC a razítko FDC vychází 2. září 2015. Autorem známky je akademický malíř Zdeněk Netopil, autor mnoha českých poštovních známek. Jde o barevně neodpovídající variantu návrhu příležitostné poštovní známky - viz vyobrazení.
Vedle toho bude i na poště Praha 1 (hlavní pošta (Jindřišská 14, Praha 1) příležitostné poštovní razítko. Sledujte prosím další  infomace.
B. J.