31. 12. 2015

Poslední příspěvek roku 2015: Postcrossing v Česku drtí rekordy

Postcrossing: Moderní směna pohlednic bortí mýty o listovní poště (http://expo-net.blogspot.cz/2013/10/postcrossing-moderni-vymena-pohlednic.html)
-- První zmínka na expo-net.blogspot.cz z 8. 10. 2013  Co je nového po 2 letech (a 3 měsících)?


       Autorka známky: Maria Nogueira, Portugalsko
Viz starší příspěvek. 
--
Všichni z nás starších si pamatujeme konec 60. a začátek 70. let, kdy v Československu probíhala pyramidová hra o pohlednice. Není to nic zlého ani pejorativního, i ta moderní současná hra o výměnu pohlednic je vlastně vršením pohlednic, na základě pravidla: čím více jich pošlete, tím více jich dostanete. Vše se řídí ale přísnými a jednoznačnými pravidly a všichni účastníci systému "pošli/dostaneš" jsou generováni elektronicky.
Z prostého profesního zájmu jsem se stal členem a ihned zapojil (pracuji se známkami a dostávám pohlednice z celého světa. Na všech jsou platné a většinou nejnovější poštovní známky všech zemí :)
První podmínkou je odeslat prvních 5 pohlednic na prvních 5 adres. Jen pár afrických zemí není zapojeno, jinak v podstatě celý svět (země klesají - aktuálně 212). Ve svém profilu si nastavíte, že Vás zajímají známky či cartes maxima a pokud na druhé straně máte štěstí na filatelistu, budete spokojeni. Povoleno je i vzájemné dopisování s někým, kdo Vás dokázal pohlednicí či známkou v rámci Postcrossingu zaujmout, anebo se na pohlednici/dopisnici vyznává k lásce k pěkným, potažmo českým známkám. V těchto souvislostech se nabízejí i specializované skupiny sběratelů pohlednic a filatelistů k tomu, kteří vytvářejí svoje samostatné výměny. Za tuto korespondenci však již systém Postcrossing nebere záruku a výměna je již ve Vaší režii.
--
Jakmile první z pěti prvních adresátů obdrží Vaši pohlednici, je jeho povinnost (totéž platí i pro Vás) ji co nejdříve zaregistrovat. Na základě registrace jste načteni náhodnému odesílateli a přijde Vám pohlednice odkudkoliv. Jakmile se zaregistrují první adresáti Vašich pohlednic, smíte odeslat další navíc. To se pak pyramidově rozšiřuje s počtem Vašich zaregistrovaných pohlednic u Vašich adresátů. Za rok se můžete dostat na permanentně 30-40 odeslaných pohlednic (měsíčně odesílám a přijímám více než 50 pohlednic = zrychluje se to :), za něž pak již dostáváte obden pohlednice z celého světa. Princip je jednoduchý a počítačová korektnost je opravdu spravedlivá. Jakékoliv porušení pravidel se nedoporučuje, alfou a omegou pravidel je slušnost, korektnost a vzájemnost.
--
Zajímalo mě, co to může udělat s klesající listovní poštou (celosvětový problém) - zajímá mě to stále :)
Prezentovaná data jsou i na mě velmi vysoká a zajímavá:
Postcrossing má aktuálně více než 442 tisíc členů (dnes 599 tisíc) z 219 zemí světa (dnes 212 zemí)! Počet členů každou hodinu roste. Průměrně se každou hodinu odešle po celém světě 1.500 pohlednic (v průběhu dne  toto číslo kolísá - výrazně roste, ale i klesá :). Momentálně více než 483 tisíc (dnes aktuálně 480 tisíc) pohlednic je na cestě odněkud někam. Dosud bylo doručeno téměř 20 miliónů pohlednic (dnes 33 milonů 390 tisíc) - 102 (dnes 169 miliard km) miliard km (na základě členství v Postcrossingu). 
A Češi? Statistiky Postcrossingu uvádějí 1,9 % Čechů (dnes 2,9 % Čechů) v celkovém počtu účastníků. Potom se bavíme o aktuálním čísle 8.405 Čechů (dnes 17.074 Čechů!!!) zapojených do výměny pohlednic Postcrossing! Dnes je Česko na 12. místě aktivity členů zapojených do Postcrossingu - blížíme se lehce k 11. příčce, kterou dnes zaujímá Japonsko, nechali jsme za sebou Velkou Británii). Češi odeslali 695 tisíc registrovaných (došlých) pohlednic a obdrželi 710 tisíc (registrovaných a došlých) pohlednic z celého světa.
Pro pošty celého světa lahodné informace, že listovní zásilky ještě nejsou odpískány digitální technikou a mobily. Totéž platí pro filatelisty.
--
Vstupní podmínky:
Korektnost, poctivost, nezdržování, přísné odesílání na vygenerovanou adresu. Peníze anebo členské příspěvky? Věk? Finance a podmínky žádné! Jen nutnost mít počítač (anebo pravidelný přístup k němu) a chuť se přihlásit a ihned zapojit. Potřebné jazykové znalosti? Vítány, ale jen ty podprůměrné, například prohlížeč Google Chrome (zdarma, ve kterém si zobrazujete internet), Vám vše pohodlně a v mžiku přeloží do češtiny, stejně jako překladače Vás naučí napsat 2-3 věty na pohlednici v libovolné řeči ...
--
Co jsem chtěl říci: 
Ideální způsob jak do našeho hobby zapojit manželky, děti, vnoučata anebo starší rodiče. Pro filatelisty, kteří disponují množstvím poštovních známek na korespondenci potom i zajímavý způsob jak přitáhnout k pohlednicím a známkám nenápadně rodinné příslušníky a ještě tu a tam odčerpat velmi zajímavé známky a razítka. Navíc - chlubit se členstvím kamarádům a známým nemusíte (pokud nechcete, jako já), členství je anonymní a je známo recipročně jenom náhodnému (počítačem vybranému) odesílateli. Snad je tu i možnost, že se některé z dětí, kamarádů dětí, kolegů či známých (i Vašich babiček a dědečků) přimknou ke známkám. Zkuste to, prodělat se na tom nedá (nikdo se neobohacuje, všichni mají stejný cíl - dostávat pohlednice z celého světa) a možná se opět začnete těšit co Vám dnes pošťák doručí. Prázdnou schránku na dopisy opravdu nemám rád. 
-- 
Závěrem, členem jsem k dnešnímu dni 855 kalendářních dní a přijal jsem 885 pohlednic. Týden má 5 pracovních dní a někdy jsou svátky. Moje schránka schovává denně mnoho radosti a potěšení. Pošťáky jsem milován.
Břetislav Janík :)
http://www.postcrossing.com/