28. 4. 2016

Výstava Václav Zapadlík: Benzínové opojení

V pražském Mánesu proběhla v dubnu výstava mapující dílo Václava Zapadlíka. Magazín Oldtimer byl jedním z partnerů této akce. 
Výstava Benzínové opojení ukázala tvorbu Václava Zapadlíka na 95 velkoformátových reprodukcích a ukázce návrhů poštovních známek pro Českou poštu. Atmosféru s vůní benzinu dotvářelo pět skutečných veteránů a mnoho archiválií. 
Václav Zapadlík (nar. 1943) je jedním z nejznámějších malířů automobilových veteránů. Jeho detailní realistické obrazy se těší velké oblibě po celém světě. Nalezneme je na stěnách sběratelů klasických aut nejen u nás, ale i v Německu, Francii, Velké Británie, ale hlavně v USA, kde má v několika muzeích stálé expozice - nejznámějším je muzeum Black Hawk v kalifornském Danville. 
Výstava ve výstavní síni Mánes ukázala všestrannost Václava Zapadlíka. Reprodukce představují různé podoby Maestrových výtvarných prací - od jednoduchých pérovek přes lavírované tuše až po akvarely a olejomalby. 
Největší zájem návštěvníků samozřejmě budily oblíbené výjevy z historie automobilových závodů, vyvolávající emoce dokonalým zachycením závodní techniky na pozadí vytvářeným spoustou postav. Málokterý výtvarník dokáže zachytit ve svém díle tvář tohoto světa tak věrohodně a přitom tak svébytně, s elegancí a šarmem, jak by to nedokázal zachytit žádný fotoaparát. Zapadlík navíc dokáže mnoha skrytými žerty mezi postavami v pozadí vyvolat úsměv těch, kteří znají jak zobrazovanou dobu, tak i Maestrovo okolí. Pro milovníky oldtimerů mají nepochybně největší kouzlo Zapadlíkova dokonalá vyobrazení těch nejkrásnějších vozidel historie, u nichž obdivujeme důraz na sebemenší detaily a nenapodobitelný lesk. 
U vystaveného vozu Sima Standard bylo možné ocenit i pro veřejnost méně známou podobu Zapadlíkova umění - dokonalá technická zobrazení, připomínající pamětníkům krásu starých výkresů, jimž Maestro dokáže dodat nenapodobitelné kouzlo. 
Výstavu obrazů, artefaktů a poštovních známek doplňují automobily Bugatti 13, Walter Junior, francouzský vůz Sima Standard zrekonstruovaný podle maestrových technických výkresů, vůz Wikov 70 a nádherný motocykl Terrot dokazující, že krásná technika nepotřebuje nutně rekonstruovat... celý text: http://www.oldtimermagazin.cz/
Reprodukce: Oldtimer