4. 7. 2016

Jediný moravský rytec známek začal jako rytec zbraní

Poprvé v Hodoníně představuje svá díla grafik a rytec Jaroslav Tvrdoň. Ve staré radnici neboli Regionálním centru představuje svou známkovou tvorbu, ocelorytiny i ambigramy, a to do konce srpna. "Výstava je průřezem mé veškeré tvorby, kromě známek obsahuje novoročenky, pamětní listy, ex librisy či svatební oznámení. Všechno je vytvořeno v technice ocelorytině," přiblížil svou první hodonínskou expozici Jaroslav Tvrdoň. Narodil se v roce 1950 ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Profesní dráhu odstartoval v uherskobrodské Zbrojovce. 
"Tam jsem začal pracovat jako rytec zbraní," připomněl Tvrdoň. Jako první ze světově proslulých osobností jeho práci ocenil už v roce 1972 někdejší předseda Olympijské výboru lord Michael Killanin. Na Slovácku profesně zůstal i v dalším působišti, ve Vlčnově, kde žije od roku 1978. Tam se téměř dvacet let věnoval výrobě odznaků, medailí a plaket. "Odznaků jsem vyryl přes dva tisíce, medailí kolem padesáti, z toho polovinu oboustranných," zavzpomínal umělec. 
Uherskobrodský rodák a rytec poštovních známek Josef Herčík Tvrdoně podněcoval, aby zkusil rýt známky. Na to se nejdříve necítil, ale v oboru dosáhl tak vysoké úrovně, že v roce 1993 odešel na volnou nohu. O dva roky později už spolupracoval se Státní tiskárnou cenin v Praze. Jeho první poštovní známka se dostala na světlo světa v roce 2002 a měla cirkusový námět vypsaný Evropskou poštovní unií. Od roku 1918 je v českých zemích teprve jednadvacátým rytcem poštovních známek. 
V šestici nyní žijících je jediný mimopražský. "Zatím mám za sebou třiapadesát poštovních známek, například vánočních a velikonočních se vydávalo dvanáct a půl milionů kusů," upozornil výtvarník. Poslední jeho známka je věnovaná Strážnici a folklornímu festivalu. "V listopadu pak vyjde pocta sochaři Bedřichu Stefanovi," dodal. Na hodonínské výstavě představil navíc i složité ambigramy, což jsou graficky ztvárněná slova, která lze číst i zrcadlově... Další text Petra Turka: http://www.hodoninskydenik.cz