31. 7. 2016

Známky OSN o Česku vyjdou 7. září ve čtyřech měnách (USD, CHF, EUR a CZK)

Loňský veletrh Sběratel byl zajímavý setkáním šéfa UNPA (Poštovní správa OSN) se zástupcem Známkové tvorby České pošty. Výsledkem jednání v loňském září je celkem 8 známek ve 4 měnách, které budou vydány v době konání letošního veletrhu Sběratel. Jak je patrné z reprodukce návrhu společné FDC pošty OSN, vyjde tzv. "UNPA velká FDC" se dvojicí známek tří poštovních úřadoven v OSN po celém světě, a to: v New Yorku (měna USD), Ženeva (měna CHF), ve Vídni (měna EUR). Součástí vydání na společné téma s Českou republikou jsou i dvě české známky (měna CZK/Kč).
Námětem známek UNPA New York jsou pražské mosty a Olomouc, námětem známek UNPA Ženeva jsou zámecké zahrady v Kroměříži a zadní trakt zámku Valtice, námětem známek UNPA Vídeň jsou Kutná Hora a Český Krumlov. Známky vycházejí 8. září 2016 a budou k dispozici na veletrhu Sběratel na stánku UNPA (Vídeň).
České známky mají námět Lednicko-valtického areálu s pohledem na zámek v Lednici a pohled z Novotného lávky na Pražský hrad. Známky vycházejí v obvyklý den, tj. o den dříve, ve středu 7. 9. 2016. I tyto známky budou k dispozici na veletrhu Sběratel, v expozici České pošty.
Naprosto neobvyklé vydání českých poštovních známek se přizpůsobilo zájmu OSN (UNPA) vydat na svých poštovních známkách památky světového dědictví České republiky a rozšířit tuto emisi propagující Česko po celém světě. Česká strana jako poděkování tomuto reálnému návrhu přidala 2 známky naprosto pro ni neobvykle tištěné jako "fotoznámky" s českými náměty. Na první pohled je patrné, že kvůli tuzemskému a evropskému nominálu nevyužila 100 % potištění plochy, protože známky musí obsahovat bezpečnostní prvek ("cartaxový" nátěr papíru), který umožňuje hromadné automatizované třídění zásilek. Důkazem je záměna šedostříbrné barvy na pozadí fotografie známek OSN a Česka. Na českých známách ja barva bílá, tedy nepotištěný papír.
Za iniciativu OSN (UNPA) poděkujeme na společném přivítání známek se společným námětem na veletrhu Sběratel od 8. do 10. září v Praze.
Další informace: https://unstamps.org/wp-content/uploads/2016/07/Fasc349_E.pdf
B. J.