31. 5. 2013

Výstava Muzeum vlakové pošty

Muzeum vlakové pošty
Petr Študent

 
Na víkendové jízdy parním vlakem na lokálce z Vranovic do Pohořelic a prohlídku historického poštovního vozu se mohou brzy těšit občané z Vranovic a okolí.
U příležitosti Slavností města Pohořelice pořádá Společnost moravských okresních drah v sobotu a neděli 15. a 16. června již druhý ročník Pohořelického parního víkendu. Letošní novinkou bude výstava soukromého Muzea vlakové pošty, instalovaná v historickém poštovním voze. V Pohořelicích bude expozice k vidění celou sobotu a v neděli dopoledne, vranovičtí si jej budou moci prohlédnout v neděli 16. června na vlakovém nádraží ve Vranovicích od 14.30 do 19 hodin.
Expozice Muzea vlakové pošty co nejvěrněji napodobuje běžný pracovní den v poštovním voze a oživuje tak romantiku a krásu již zaniklé profese. Vlaková pošta byla totiž v České republice zrušena v roce 1999. Výstava je doplněna množstvím dobových dokumentů a fotografií a provází ji odborný výklad a simulace činností osádky vlakové pošty.
 

"Příští rok uplyne přesně 15 let od okamžiku, kdy na české koleje vyjela poslední vlaková pošta. Protože si myslíme, že by tato, pro nás, kteří jsme ji vykonávali, ta nejkrásnější profese neměla upadnout v zapomnění, rozhodli jsme se zakoupit historický poštovní vůz typu Rybák a instalovat v něm soukromé muzeum brněnského fotografa a bývalého pracovníka vlakových pošt Petra Študenta,” uvedl jednatel Společnosti moravských okresních drah Marek Tomek. Poštovní vůz byl vyroben v roce 1949 v podniku Tatra Kolín, léta sloužil pod domovskými stanicemi Praha-Těšnov a Praha-Střed, než jej v roce 1993 České dráhy vyřadily z provozu.
"Vůz bychom chtěli zrestaurovat do podoby, v jaké jezdil koncem osmdesátých let, ke konci své poštovní kariéry", svěřil se se svými plány Marek Tomek. Nakolik se tento záměr daří naplňovat, mohou již brzy posoudit návštěvníci muzea při jeho prohlídce.
Výstava Muzea vlakové pošty je putovní, bude ji možno navštívit i v sobotu 22. června na brněnském výstavišti BVV, a.s a nebo každý prázdninový víkend na nádraží v Lednici na Moravě.

Další zajímavosti o poštovním voze najdete zde:
http://marektomek.blog.idnes.cz/c/344784/Vystava-Muzea-vlakove-posty.html  
http://www.postovni-vuz.cz