13. 9. 2013

X. muzejní noc v Praze a Poštovní muzeum

Vážení přátelé, zítra, v sobotu 14. září ve večerních a nočních hodinách, se v posunutém termínu uskuteční již X. ročník Pražské muzejní noci. Potřebné informace můžete získat zejména na internetových stránkách http://www.prazskamuzejninoc.cz/ .
Nás, filatelisty, zejména zajímá, že do akce se zapojuje také Poštovní muzeum, viz stránky http://www.prazskamuzejninoc.cz/2013/clanek.php?id=2&objekt=80 a také http://www.postovnimuzeum.cz/cz/aktuality/muzejni-noc-se-vraci-do-pm-id41337/ . Zde kromě trvalé expozice můžeme vidět výstavu "Krátký pozdrav poštou - Od pohlednice po SMS". Vzhledem ke kapacitním možnostem prostorů Poštovního muzea bude i tentokrát aplilkován systém regulovaného vstupu a skupiny návštěvníků budou provázet kurátoři, kteří seznámí návštěvníky s posláním muzea a krásami, které zde mohou obdivovat; expozice si poté budou moci sami projít. První skupina návštěvníků bude moci do muzea vstoupit v 19.00 hod.
V prostorách Muzea městské hromadné dopravy v Praze (Vozovna Střešovice, Patočkova 4, Praha 6, viz též http://www.dpp.cz/muzeum-mhd/ ) bude v době od 18.00 do 24.00 hod. umístěna příležitostná poštovní přepážka, která bude přijímané zásilky opatřovat příležitostným razítkem "Muzejní noc 2013, Praha 6" s vyobrazenou historickou tramvají. Autorem výtvarného návrhu i rytcem razítka je pan Miloslav Bláha - viz též http://www.ceskaposta.cz/cz/filatelie/razitka/muzejni-noc-2013--praha-6-id41293/ .    
Do akce se samozřejmě zapojuje také Muzeum hlavního města Prahy, viz http://www.prazskamuzejninoc.cz/2013/clanek.php?id=2&objekt=12 . V jeho hlavní budově na Florenci můžeme kromě řady stálých expozic projít i výstavu "Primátorský řetěz", která přináší pohled na pražské primátory a dary, které jim v průběhu 20.století byly darovány. Hlavním exponátem je primátorský řetěz, zapůjčený Magistrátem hlavního města Prahy.
Přepravu v Praze mezi jednotlivými objekty, které se do akce zapojují, zajistí opět mimořádné autobusové linky - viz http://www.dpp.cz/prazskou-muzejni-noc-ceka-jubilejni-desaty-rocnik/ .
Přejeme Vám hodně krásných zážitků.
Za výbor Klubu filatelistů, sběratelů specializovaných oborů, reg.č. 00-15, v Praze, Vás zdraví
Ing. Pravoslav Kukačka, jednatel a správce klubové e-mailové schránky