12. 1. 2015

Co můžete vidět na chystané 53. výstavce? (1.)

Vydání příležitostné poštovní známky "Tradice české známkové tvorby: Oldřich Kulhánek (1940 - 2013)".
Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky vydá dne 20. ledna 2015 příležitostnou poštovní známku nominální hodnoty 13 Kč Tradice české známkové tvorby, která v tomto roce připomíná dalšího významného tvůrce poštovních známek - Oldřicha Kulhánka. Na známce je vytvořen jeho portrét se snahou držet se podobného principu zobrazování, jaký používal on sám. Důraz je tedy kladen i na ne zrovna lichotivé detaily, ale tak aby to podpořilo výraz "znaveného filozofa". 
Oldřich Kulhánek patří ke světově uznávaným umělcům. Narodil se 26. února 1940, zemřel 28. ledna 2013. Výtvarná studia začal na Výtvarné škole v Praze a od roku 1958 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru profesora Karla Svolinského. Učednická léta strávená na škole pod jeho vedením se stala základem jeho umělecké kariéry.
Jeho práce je zaměřena především na grafiku a kresbu. Pracoval rovněž na návrzích nových českých bankovek a je autorem mnoha českých poštovních známek. 
V roce 1971 byl zatčen StB a obviněn, že svými grafickými listy hanobil představitele komunistických zemí (čímž byla míněna tvář Stalina v některých jeho grafických listech). 
Sedmdesátá léta jsou v jeho tvorbě ve znamení totálního zákazu výstav, zákazu spolupráce s nakladatelstvími, zákazu publicity. Díky řadě přátel z USA, Holandska, Belgie, Německa, Rakouska a Francie však neztrácel kontakt s výtvarnou scénou Evropy. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 se situace v Československu, později v České republice změnila. V roce 1990 poprvé navštívil USA při příležitosti Lithographic Workshop v Los Angeles. Od té doby Státy navštívil vícekrát. V létě 1991 vedl seminář o kresbě v Atlantic Center for the Arts, New Smyrne Beach. V roce 1995 hostoval na University of Houston-Clear Lake v Texasu.  
Na České poště, s.p. byl předsedou Komise pro výtvarné řešení poštovních známek. 
Autorem výtvarného návrhu emise je akademický malíř a grafik Jan Kavan, autorem rytin je grafik a rytec Miloš Ondráček.
Známku o rozměrech obrazové části 40 x 23 mm a kupon o velikosti 19 x 23 mm vytiskla Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s. rotačním ocelotiskem v barvě černé kombinovaným hlubotiskem v barvách červené a azurově modré v tiskových listech po 30 kusech. Kromě známek v archové úpravě se vydávají filatelistické sešitky s 8 známkami a 4 kupony. Kupon pokračuje z formátu známky, kde je vložena deformovaná podoba Stalina jako odkaz na Kulhánkovy grafiky z roku 1968, za které byl perzekuován. Druhý motiv je převzat ze sarkastického litografického cyklu nazvaného "Funny money". Kompozici dotváří pletenec rukou, které Kulhánek často používal v různých symbolických významech. Heslo "Theatrum Mundi" (Divadlo světa) používala teoretička Eva Petrová k označení Kulhánkovy metaforické výpovědi o stavu současného světa. 
Se známkou se vydává obálka prvního dne včetně příležitostného poštovního razítka. V obrazové části obálky je zobrazen motiv ruky připravené ke kreslení. Ve třech kruhových výsečích je shrnuta snaha postihnout v náznacích obrovskou šíři Kulhánkovy tvorby: zodpovědnou práci na oficiálních státních úkolech, volnou tvorbu od kaleidoskopicky pojednaných vizí "nové figurace" až po syntetické kompozice nahých těl, symbolizujících lidskou determinaci. Obálka je vytištěna ocelotiskem z plochy v barvě černé. V razítku je profil O. K. s vavřínovým věncem jako odznakem pocty a text: Praha, 20. 1. 2015.
Známka má katalogové číslo 831 a platí od 20. ledna 2015 do odvolání.
Na reprodukci je vidět část nátiskového archu v momentě schvalování tisku (imprimatur). Horní část bude oddělena pro potřeby klasického (vlepovaného) známkového sešitku. Spodní část bude k dispozici v podobě přepážkových archů. Na 53. výstavce v úterý 20. ledna 2015 bude vystaven celý arch.
B. J.